Айє-айє

Айє-айє
Руконіжка мадагаскарська Айє-айє

Айє-айє (Daubentonia madagascariensis) – тварина з сімейства лемурів (strepsirrhine), єдиний вид руконіжкових приматів. Вперше айє-айє було виявлено в 1780 році дослідником П’єром Соннера на острові Мадагаскар.

Мешкає руконіжка айє-айє в бамбукових заростях, на гілках великих дерев виключно на Мадагаскарі, де в місцевих легендах айє-айє називають демонічним створінням, яке може вбити, направивши свій палець на жертву.

Айє-айє
Сором’язливий айє-айє – найбільший у світі нічний примат

Місцеві часто розглядають цю руконіжку як провісника зла і смерті. Мадагаскарці кажуть, що поява айє-айє в селі пророкує смерть односельця, і єдиний спосіб запобігти цьому, убити руконіжку.

Люди у Sakalava стверджують, що айє-айє може проникнути в будинок через солом’яну стріху і вбити сплячу людину, проколовши аорту своїм середнім пальцем.

Айє-айє
Хвіст руконіжки айє-айє

З кожним роком лісові місця проживання айє-айє руйнуються і тварина змушена здійснювати набіги на плантації і села.

Через забобони це часто закінчується смертю для тварини. Для збереження цього виду було організовано LemurCenter в Даремі (Північна Кароліна), створені спеціальні місця в бухті Антонжіль і 16 місць на о. Мадагаскар. Завдяки цьому, якщо в 1967 році налічувалося лише кілька десятків айє-айє, вже в 1994 їх чисельність збільшилася до 1000 особин.

Айє-айє
Руконіжка мадагаскарська айє-айє, палець тварини

Айє-айє – це найбільший у світі нічний примат. Довжина тіла айє-айє – 34-40 см, важить близько 3 кілограмів.

Довжина пухнастого хвоста айє-айє становить 60 см. Очі нічної руконіжки великі, що надає їй вигляд здивованої тварини.

Айє-айє
Руконіжка мадагаскарська айє-айє ласує кокосовим горіхом

Молодь айє-айє звичайно сріблястого кольору (передня смуга і смуга внизу спини). Зрілі руконіжки айє-айє варіюються від темно-коричневого до чорного кольору, повністю покриті густим підшерстям, який допомагає зберігати температуру. На голові та спині айє-айє волосинки, як правило, з кінчиками білого кольору, інша частина волосинки зазвичай жовта або коричнева.

Айє-айє
Руконіжка мадагаскарська айє-айє знайшла мед

Прославилися лемури айє-айє своїм незвичайним методом пошуку їжі, для чого тварина застосовує свій багатофункціональний палець. Палець айє-айє може бути і «ложкою до обіду», і гребінцем для хутра або пристосуванням для пиття води. Айє-айє занурює палець у воду і потім ретельно його облизує.

Айє-айє
Руконіжка Айє-айє

Айє-айє класифікують як всеїдну тварину. Харчується руконіжка айє-айє плодами мангового дерева і кокосових пальм, серцевиною бамбука і цукрової тростини, а також комахами (жуками і їхніми личинками). В раціон входять: горіхи, кокоси, фрукти, нектар, насіння, гриби, яйця, манго, цукровий очерет, сік овочів, комахи (сарана, коник і личинки).

Дуже цікаво спостерігати за тим, як айє-айє відшукує жуків і личинок в корі дерева за допомогою свого довгого середнього пальця на передніх лапах. Професор Еріксон з Дьюкського університету (США) спостерігав, як мадагаскарська руконіжка виловлює личинок за допомогою звукових хвиль, які з’являються при простукуванні деревини. Ось ці-то вібрації і вловлює айє-айє за допомогою свого унікального пальчика. Простукуючи пальцем до восьми разів за секунду по стовбуру або гілці дерева, прислуховується і слідкує, коли зміниться звук, щоб знайти порожнину всередині. Так руконіжка визначає місце розташування личинки. Мадагаскарська руконіжка прикладає вухо до кори дерева і чує найменші вібрації личинки. Звірятко гострими різцями відриває кору і прогризає в дереві отвір. Тепер костистий середній палець айє-айє перетворюється зі сканера в ножик, яким руконіжка розширює дірку і проникає в середину деревини. За допомогою гострого кігтя айє-айє підчіплює довгим пальцем личинку або жука, витягає його і з’їдає. Така ж система діє під час поїдання плодів і горіхів, тільки тут вже руконіжка айє-айє виколупує своїм пальцем м’якоть.

Айє-айє
Айє-айє можуть бути дуже соціальними

Зуби у айє-айє особливі. Різці дуже великі і зігнуті, розташовані на значній відстані від кореневих зубів, тому іноді створюється враження, що у лемура айє-айє всього два зуба. Молочні ікла випадають і більше не ростуть, а різці у айє-айє ростуть все життя.

Айє-айє регулярно мітить територію, залишаючи запах зі своїх щік і шиї. Самець айє-айє займає територію до 80 акрів (320 000 м2), самиця – до 20 акрів (81 000 м2). Індивідуальні ділянки самців айє-айє часто перетинаються. Самці руконіжки можуть бути дуже соціальними один до одного. Самці мадагаскарської руконіжки Daubentonia madagascariensis зазвичай діляться своїми територіями з іншими самцями і навіть іноді частиною свого гнізда, доки не почують заклик самиці, яка шукає собі пару. Тоді вони перестають терпіти один одного.

Під час розмноження самці нічного лемура дуже наполегливі. Іноді можуть відтягувати інших самців від самиці навіть під час спарювання. Спарювання у айє-айє може тривати до години. Розмножуються руконіжки дуже повільно. Самиця вагітніє раз на 2-3 роки.

Айє-айє
Зуби руконіжки айє-айє

Вагітність у лемура айє-айє триває 170 днів. Самиця облаштовує спеціальне місце в ущелинах або дуплах дерев. Вона викладає там м’яку підстилку, яка тримає тепло. Самиці айє-айє мають два соска, які розташовані в районі паху. Дитинчата руконіжки годуються молоком до 7 місяців і потім переходять на самостійне харчування. Тримається малеча біля матері до 1-2 років.

Руконіжки айє-айє ведуть нічний спосіб життя. Вдень вони сплять у своїх сферичних гніздах в розвилках гілок дерев, які будують з листя, гілок і лози. Після настання темряви руконіжки айє-айє виходять на полювання.

Айє-айє
В раціон руконіжки айє-айє входять яйця

Через три години після заходу сонця руконіжка айє-айє виходить зі свого гнізда. 80% ночі з окремими періодами для відпочинку айє-айє лазить по деревах, робить послідовні вертикальні стрибки, так само як білка. Горизонтальні переміщення для руконіжки айє-айє є більш важкими.

Більшу частину свого життя руконіжки айє-айє проводять високо на деревах, але іноді спускаються на землю з нагоди поїсти або для подорожі. Хоча пошук їжі нічної руконіжки в основному поодинокий, але айє-айє іноді можуть добувати свій корм і в групах. Рухи в середині групи руконіжок координуються з використанням звуків (вокалізації) і ароматних сигналів. Пересуваються руконіжки айє-айє по одному або парами (самиця з самцем або самиця з дитинчам). За добу тваринка може перетнути до 4 км (2,5 миль). Часто зустрічаються ці нічні лемури поруч з навісами, щільно покритими листям.

Айє-айє
Айє-айє спустилася на землю

У дикій природі тривалість життя нічної руконіжки невідома, але у неволі вони можуть жити до 26 років.

Тваринка айє-айє під час страху або подиву видає вигук, схожий на «aiee-aiee», може через це і отримала вона свою назву. Інша гіпотеза походить від «хе-хе», що малагасійською означає «я не знаю». Можливо, мадагаскарці говорили європейцям «хе-хе», тобто «я не знаю», бо боялися назвати справжнє ім’я чарівної тваринки, а можливо не розуміли, що про що у них питали.

Ранні натуралісти через форму ніг, колір хутра і хвоста помилково класифікували айє-айє до ссавців-гризунів (як білку). Проте айє-айє за формою голови, очей, вух і ніздрів також схожі на кішку. Молекулярні тести показали, що руконіжки Daubentoniidae належать до Lemuriformes, які походять від предка лемура з Мадагаскару періоду палеоцену або еоцену.

У 2008 році Рассел Mittermeier, Колін Гровс та інші ігнорували рішення більш високим рівнем таксономії, визначивши нічних лемурів як монофілетичних, які можуть належати до п’яти сімей, у тому числі до Daubentoniidae (Руконожкові).

Ще одне свідчення, яке вказує, що айє-айє можуть належати до надсімейства Lemuroidea, це наявність спеціальної кам’янистої вушної кісточки. Саме цими кістками руконіжки мають деяку схожість з гризунами, але останні на лемурів айє-айє не схожі своїми короткими задніми ногами.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*