Балійський шпак

Балійський шпак
Танок кохання балійських шпаків

Балійський шпак або балійська майна (лат. Leucopsar rothschildi) – вид горобцеподібних птахів з сімейства Sturnidae (скворцові). Єдиний представник роду Leucopsar.

Балійський шпак
Балійський шпак або балійська майна

Балійський шпак – птах завдовжки приблизно 25 сантиметрів, з довгим, заглибленим гребенем, майже повністю білий, за винятком темних решт махового і рульового пір’я. Птах має голу опущену шкіру навколо очей у вигляді листочка, сіруваті ноги і жовтуватий дзьоб. Вокалізування – це різноманітні різкі торохтіння і цвірінькання з особливими мелодійними нотками. Під час токування балійські шпаки красуються своїм розпушеним гребенем і пір’ям з боків.

Балійський шпак
Балійський шпак

Цей ендемічний вид зустрічається тільки на північному заході острова Балі. Птах був відкритий в 1910 році, а в 1991 став емблемою фауни Балі, представлений на індонезійській монеті 200 рупій.

Балійський шпак
Вид зникаючих птахів – балійський шпак

В 1926 році балійський шпак населяв смугу лісів вздовж узбережжя шириною 40 і довжиною близько 120 км. Через 50 років кількість особин цього виду налічує близько 500 птахів, а площа їх місцеперебування скоротилася до 200 км². Балійський шпак статевої зрілості досягає у віці до 2 років.

Балійський шпак
Пара закоханих балійських шпаків

Гніздиться птах в дуплах дерев в дощовий сезон року (січень – березень), коли відкладає 2-5 світло-блакитних яйця. Кладку пара балійських шпаків висиджують разом протягом 12-14 днів, пташенят вигодовують батьки також разом протягом 5 тижнів. Годуються різними комахами, дієта балійського шпака також включає фрукти, насіння, хробаків.

Балійський шпак
Пташенята балійських шпаків

Через вирубку лісів, місцеперебування балійських шпаків, різко скорочується і чисельність цих птахів. До 1970 року площа місцеперебування скоротилася приблизно на 200 км. Причиною цього була антропогенна зміна ландшафту (створення плантацій, застосування гербіцидів), так і масовий вилов і експорт балійських шпаків.

Балійський шпак
Співи балійського шпака

З 1970 року балійський шпак оголошений охоронюваним видом. В районі гніздування цього виду створений резерват. Чисельність шпаків до 1984 року в природі не перевищувала 200-250 особин. За останніми даними в природі залишилося всього 14 особин. На сьогодні на Балі існує кілька місьць, де вирощують диких птахів: Національний парк Західної Балі; маленький острів Балі на місці вирощування та висадки Фонду Нуса Пеніда та Фонд Бегаван в Мелінггі Келоді, Паянган.

Балійський шпак
Самиця балійського птаха
Балійський шпак
Представник балійських шпаків

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*