Categories
Природа Тварини

Біла або полярна сова

Біла сова або сова полярна (лат. Bubo scandiacus, Nyctea scandiaca) – птах родини совині. Вид у 1826 році включено в окремий рід Nyctea scandiaca. Існує думка, що вид входить в рід Bubo (пугачів).

Cова полярна – найбільший в тундрі птах. Голова кругла, райдужка очей жовта. Самиці більші за самців. Самець важить 2-2,5 кг, досягає 55-65 см. Самиця – до 3 кг, довжиною до 70 см. Розмах крил у середньому 142-166 см.

Біла або полярна сова
Полярні сови, самки крупніші за самців

Пташенята коричневого кольору. Доросла сова полярна має біле пір’я з темними поперечними плямами. У самиць і молодих птахів пестрин в забарвленні пір’я більше, ніж у самців. За рахунок білого оперення полярна сова маскується на тлі снігу. Дзьоб чорний, покритий пір’ям-щетинками. Пір’я ніг схоже на хутро, утворює патли.

Полярна сова поширена по всій зоні тундри. Мешкають білі сови в тундрі Євразії, Північної Америки, Гренландії та на деяких островах Північного Льодовитого океану.

Біла або полярна сова
Сова полярна, розмах крил

Іноді сова біла в пошуках їжі кочує – птах перелітає на зиму до зони лісотундри і степів. Взимку полює на відкритих ділянках, в лісах зустрічається рідко.

На півдні полярна сова залишається до березня-квітня, кочувати починає у вересні-жовтні. Деякі особини білих сов Bubo scandiacus залишаються в місцях гніздування і на зиму вибирають ділянки з невеликим покриттям снігу і льоду.

Біла або полярна сова
Крила сови полярної, вигляд зі спини

Сова полярна – активний хижак. Основу харчування становлять мишоподібні гризуни. За рік одна сова полярна з’їдає понад 1600 лемінгів. Ловить зайців, пищух, дрібних хижаків (горностаїв), птахів (білих куріпок, гусей, качок), не нехтує рибою.

Сова полярна – не строго нічний птах. Полює сова полярна зазвичай ранком або ввечері, іноді у сутінках. Переважно сидячи на землі, на узвишші, кидається на близьку здобич, або на льоту, затримуючись в повітрі на одному місці. Поблизу свого гнізда сова біла не полює. Під час полювання переслідує жертву. Дрібну здобич сова полярна заковтує цілком, велику кігтями розриває на шматки.

Біла або полярна сова
Полярна сова

Поза сезону розмноження сови полярні мовчазні. Голос – уривчасті крики, але в сильному збудженні білі сови вміють верещати.

Шлюбний період полярних сов відбувається у березні – квітні. В деяких районах полярні сови зберігають постійні пари, в інших випадках пара залишається разом тільки протягом одного гніздування. Гніздо сови полярної – проста ямка в землі, яку сова вистилає рослинним дрантям і пухом. Для гніздування надає перевагу високим пагорбам і сухому ґрунту. Птах починає кладку, коли місцевість ще вкрита снігом. Територія контролювання гнізда розповсюджена на площі від 1 до 6 км2. Сови білі атакують хижаків вже на відстані 1 км від гнізда.

Якщо умови не змушують шукати нові мисливські угіддя, сови дотримуються старого місця гніздування. Яйця сова біла відкладає у травні по одному в день. У кладці від 5 до 8 яєць.

Біла або полярна сова
Сова полярна, поворот голови
Біла або полярна сова
Гніздо сови полярної

Інтенсивність розмноження сови полярної цілком залежить від інтенсивності розмноження лемінгів. Коли лемінгів мало, сова іноді зовсім не гніздиться. У разі втрати кладки, в цей рік сова біла також більше не гніздиться.

Самиця сови полярної висиджує кладку 32-34 дні, самець годує її і виводок. Пташенята вилуплюються по одному в день, тому пташенята в гнізді різновікові і молодші часто не виживають. Коли сова біла покидає гніздо для годівлі, яйця і молодших пташенят зігрівають старші. На 51-57 день пташенята починають вилітати з гнізда. У природі сови білі живуть років дев’ять, в умовах утримання – до 28 років.

Їх природні вороги – лисиці і поморники, а також песці, які поїдають пташенят і яйця.

Полярні сови, будучи головним винищувачем гризунів, відіграють значну роль в тундровій біоті. Використовуючи агресивність білих сов при захисті території гнізда, деякі птахи тундри (качки, гуси, казарки, кулики) гніздяться поруч. Білі сови не чіпають птахів-сусідів, але песців, що розоряють гнізда, проганяють зі своєї території.

В цілому сова полярна нечисленна, місцями на острові Врангеля це звичайний вид. Щільність гніздування 40-55 пар на 100 км2. Вид внесено до Додатка II Конвенції СІТЕС.

Біла або полярна сова
Лемінг
Біла або полярна сова
Сова полярна на полюванні

Cова полярна – офіційний символ провінції Квебек (Канада), зображена вона на гербі Кайєркан (район Норильська). У серії про Гаррі Поттера біла сова по кличці Букля (Хедвіг) належала Гаррі Поттеру і вміла доставляти листи і посилки. Виправна колонія для довічно-засуджених у Росії також носить назву «Полярна сова».

Біла або полярна сова
Сова полярна