Бінтуронги

Бінтуронги
Тварина бінтуронг

Бінтуронг (лат. Arctictis binturong) – представник родини віверрових, близький родич цивет, генет, лізангів, єдиний вид монотипного роду бінтуронгів. Через зовнішню схожість раніше зараховувалися до єнотових, проте насправді є своєрідним за своєю формою видом віверрових. Але туристи через зовнішню схожість будови тіла з котячими і манерою пересування по землі найчастіше називають їх «котячими ведмедями».

Бінтуронги
Бінтуронг, сильні лапи тварини

Бінтуронги поширені в Південно-Східній Азії. Ареал розповсюдження простягається від Індії до індонезійських островів (Суматра, Ява, Калімантан) і філіппінського острова Палаван. Надає перевагу густим тропічним лісам.

Бінтуронги – тварини з сильними короткими ногами. Ступні підошви голі, на кожній лапі по п’ять пальців, один з них внутрішній і більш короткий, при схоплюванні об’єкта короткий палець служить великим пальцем і протиставляється іншим чотирьом. На пальцях міцні, напіввтягнені кігті.

Бінтуронги
Бінтуронг, мохнаті вуха і напіввтягнені пазури тварини
Бінтуронги
Бінтуронг, вібриси тварини

Тіло бінтуронгів покрите густою, жорсткою і довгою шерстю, найбільш довга шерсть на хвості. Забарвлення темно-сірого, матово-чорного або чорного з домішкою білого, рудого або сірого кольору волосся, голова більш світлих відтінків з сірими і рудими плямами, сива. Зовнішній край вух і брови білі. Кінцівки бурі. Ніс чорний. Вібриси білі. Язик рожевий. Хвіст у основи світліше, ніж інша його частина. Самиці в більшості своїй бувають сіруватими, а їх дитинчата – жовтуватими.

Розміром бінтуронги з великого домашнього кота. Тулуб компактний, щільний. Довжина тіла – від 61 до 96 см, хвіст – 56 – 89 см. Вага коливається від 9 до 14 кг, в окремих випадках доходить до 20 кг.

Голова відносно велика з подовженою мордою. Ніс на дотик холодний і вологий. Вуха маленькі, короткі, закруглені, на кінчиках з довгим хутром. Вібриси товсті, оточують морду з обох сторін. Очі дрібні з короткими кучерявими віями.

Всього у тварини 40 зубів, ікла близько 15 мм в довжину. На кожній стороні верхньої і нижньої щелепи знаходиться по чотири несправжніх корінних і по два справжніх корінних зуби, з яких чотири верхніх несправжніх корінних зазвичай випадають.

Бінтуронги видають широку гаму звуків: писк, виття, бурчання, нявкання домашньої кішки. Коли відчувають себе комфортно, то від них навіть можна почути муркотіння і хихикання, але коли роздратовані, то кричать голосно.

Бінтуронги
Хвіст бінтуронга

Бінтуронги найбільш активні вночі, мешкають в основному на деревах, але не стрибають по гілках, як інші віверрові, а повільно і обережно пересуваються, при необхідності чіпляються хвостом за гілки. Бінтуронг – єдина плацентарна тварина Старого світу, здатна хапати предмети хвостом. Його чіпкий хвіст і особлива будова кісток і м’язів плечового пояса дають свободу рухам передніх лап, дозволяють тварині вільно підніматися по стовбуру дерева. По землі бінтуронги пересуваються неспішно, ступаючи всією лапою подібно ведмедю, що в порівнянні з іншими віверровими не зовсім звично.

Бінтуронги
Бінтуронг пояснює свою життєву позицію

Бінтуронги мітять територію пахучими виділеннями, які залишають на гілках дерев, стовпах та інших орієнтирах. Під хвостом є залоза, ароматним секретом якої тварина інформує про свою стать, вік і сексуальний статус.

Мітять територію як самці, так і самиці. Іноді самці також змочують хвіст і лапи у своїй сечі, а коли піднімаються на дерева, залишають на них пахучі мітки. Залози внутрішньої секреції у цих тварин виділяють секрет, запах яких нагадує смажений попкорн, що відрізняє бінтуронгів від інших віверрових.

Оскільки бінтуронги лазять по деревах і пересуваються по землі, а також добре плавають і пірнають, їх їжа відрізняється надзвичайною розмаїтістю.

Головною їжею бінтуронгів є фрукти і рослинна їжа – це приблизно 70% всієї дієти тварини. Частка рослинної їжі у них значно вище, ніж у інших віверрових. Решта відсотків в їх раціоні – це різноманітні комахи, жаби, птахи і вміст їх гнізд, не гребують вони падаллю, ловлять рибу, ракоподібних, молюсків.

Людині бінтуронги шкоди не завдають. Заходячи в будинок, вони в першу чергу шукають залишки їжі. Бінтуронгів можна тримати як домашніх тварин. Вони довірливі і легко йдуть на контакт. Однак поширення ця практика не отримала – бінтуронгам властиве безконтрольне сечовипускання. При цьому виділяється дивний нетиповий запах, що нагадує запах попкорну.

Вчені вирішили з’ясувати причину його виникнення. Раніше фахівці шукали особливі з’єднання в секреціях з пахучої залози під хвостом тварини, але нічого знайдено не було. Тепер біологи з Університету Дьюка в США зібрали 33 зразки сечі бінтуронгів, що мешкають в природному парку в штаті Північна Кароліна. Стаття за результатами дослідження буде опублікована в журналі Naturwissenschafte.

Коротко про відкриття розповідає Huffington Post: метод газової хроматографії – масової спектрометрії дозволив виявити в сечі 29 хімічних сполук, одна з яких 2-ацетил-1-пірролін (2-AP) виявилася тією самою речовиною, яка надає характерного аромату попкорну. 2-AP формується в організмі бінтуронгів без усякого зв’язку з раціоном харчування: речовина виробляється в той момент, коли сеча тварини вступає в контакт з бактеріями та іншими мікроорганізмами, що живуть на її шкірі, в хутрі або кишечнику.

Крім цього з’ясувалося, що сполука була присутня у кожного бінтуронга у відносно високій концентрації, при цьому самці виробляють її більше, ніж самиці. Вчені зробили висновок, що за допомогою сильного запаху тварини мітять територію, а різна концентрація дозволяє їм повідомляти статеву приналежність особи. На користь цього говорить також той факт, що бінтуронги не просто спорожнюють сечовий міхур, але потім розмазують рідину за допомогою свого довгого хвоста на максимальну від себе відстань.

Бінтуронги
Бінтуронги спілкуються

Живуть ці незвичні тварини поодинці, паруються тільки в період розмноження (це виняток для віверрових). Усередині таких сімейних груп домінує самиця. Самиці більші за самців, мають великий, схожий на пеніс клітор. Шлюбні ігри включають гучні переслідування, після чого відбувається спарювання. Протягом спарювання самиця охоплює тулуб самця або основу його хвоста своїм хвостом.

Для пологів самиця влаштовує гніздо в добре захищеному від можливих ворогів місці (зазвичай в дуплі дерева). Самиця бінтуронга має дві пари сосків, народжує потомство до двох разів на рік. Її вагітність триває близько 90 днів. Народжується на світ в одному приплоді від одного до шести дитинчат, але в середньому два або три. Дитинчата народжуються сліпі і глухі і важать не більше 300 г. Новонароджені вміють голосно нявкати і хникати. Очі відкриваються на 2-3 тижні, після чого малюки починають виходити з гнізда і слідувати за матір’ю. У віці 6-8 тижнів маленькі бінтуронги починають вживати тверду їжу. Вага дитинчат до цього часу становить вже понад 2 кг. Статевої зрілості бінтуронги набувають у віці двох з половиною років. Репродуктивність зберігається до 15 років.

Тривалість їх життя в природних умовах близько 10 років, але в неволі вони доживають до 25-ти.

Бінтуронги
Бінтуронг відпочиває

Завдяки досить широкому ареалу розповсюдження, бінтуронгів не відносять до тварин, що знаходяться під загрозою зникнення, однак чисельність обмежена. Вид внесений до Міжнародної Червоної книги, як вразливий і в Конвенцію CITES (Додаток III). Основні загрози представляє людина через полювання, торгівлю, руйнування місця існування, вирубку лісів.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*