Сплюшка

Cплюшка
Cплюшка

Міні-сова сплюшка (Otus scops) під час полювання від вечірньої до ранкової зорі кричить: «Сплю-ю-ю-у». За цей своєрідний спів, який чути під час польоту, і отримала сплюшка свою назву. Сплюшка – найменша серед родичів-сов.

Маса тіла дорослої особини сови сплюшки не перевищує 80 – 100 г. Висота птиці – 15-20 см, розмах крил — 50–55 см. Оперення сплюшки бурувато-сіре або руде зі світлими поперечними і темними поздовжніми рисками.

Махове і стернове пір’я сови сплюшки зі світлими і темними смужками. На голові є «вушка». Дзьоб сірий, темний. Райдужка жовта, рідше помаранчева.

Зустрічаються сова сплюшка в старих лісах, соснових борах, в гаях, парках і садах, в лісостепу і в степу. У гори можуть підніматися до двох – трьох кілометрів над рівнем моря. Мініатюрні сови Otus scops мешкають в Південних і Центральних районах Європи, в Середній Азії, в Північній Африці.

В європейській частині відбувається помітне зменшення чисельності сов Otus scops, можливо через зменшення площ старих дерев з дуплами, хижацтво кам’яної куниці, конкуренцію з совою вухатою.

Сов Otus scops включено до Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток II), Бернської конвенції (Додаток II), до Червоної книги України (1994, 2009).

Сов сплюшок відносять до категорії перелітних птахів: з вересня і до середини жовтня відлітають вони на зимівлю на африканський континент, а навесні, в кінці березня, повертаються.

Селяться сови Otus scops в природних дуплах дерев, у старих гніздах сорок, ворон і дрібних хижих птахів, в ущелинах, норах і навіть за обшивкою будівель.

Живиться сова сплюшка комахами, метеликами і жуками, іноді дрібними гризунами і пташками, може полювати на жаб і ящірок. В дикій природі живе до 6 років.

У період розмноження, кінець травня і до початку липня, самиця сплюшки в гнізді, де немає ніякої підстилки, відкладає чотири-шість білих яєць вагою трохи більше 15 грамів. Висиджує їх близько місяця. Самець сплюшки забезпечує харчуванням самицю і відганяє ворогів. Пташенята вилуплюються беззахисними, покритими ніжним білим пухом, який згодом стає сірим або буро-рудим. Через 30–33 днів пташенята сови сплюшки залишають гніздо і починають самостійне життя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*