Голуб гривистий (Caloenas nicobarica)

Голуб гривистий (Caloenas nicobarica)

Голуб гривистий (Caloenas nicobarica) – вид птахів родини Columbidae (голубині), близький родич вимерлих додо, єдиний живий вид роду Caloenas.

Існують деякі міжвидові відмінності. Підвид Caloenas nicobarica pelewensis (єдиний знайдений на Палау) відрізняється лише коротким пір’ям на шиї, в іншому майже практично ідентичний. На островах Океанії виявлені субфоссильні (які ще не досягли повного скам’яніння) залишки виду Caloenas canacorum. Інший споріднений вид Caloenas maculata, також нині вимерлий.

Мешкає в прибережних районах Нікобарських і Андаманських островів. Обирає безлюдні і без хижаків острови Індонезії, М’янми, Філіппін, Малайзії, Таїланду, на схід до Нової Гвінеї, Палау і Соломонових островів.

Опис виду. Це великий голуб, в довжину до 40 см, вагою до 600 грамів. Голова і верхнє оперення шиї сіро-металевого кольору. Пір’я на шиї і крила з райдужними переливами зеленого або блакитного відтінку. На шиї у голуба гривистого «накидка» з довгого вузького пір’я. В сторону грудей пір’я поступово набирає зеленого і мідного забарвлення. Груди і маховик темно-сірі. Хвіст дуже короткий, білий. Інше оперення золотисто-зеленого забарвлення.

Восковина дзьоба гривистого голуба темна, з невеликим чорнуватим набалдашником. Ноги сильні, нагадують курячі, ступні мляво-червоні.

Самиці трохи менші за самців. Їх кулястий дзьоб також менший. Пір’я коротше і знизу коричневе. У молодих птахів бракує майже всіх відтінків райдужності, хвіст чорний.

Голуб гривистий веде в основному наземний спосіб життя, при небезпеці злітає на дерево. Його політ, як це характерно для голубів в цілому, швидкий, з регулярними ударами і випадково різким рухом крил. Літає в зграї, іноді поодинокі.

Білий хвіст добре зарекомендував себе в польоті. Якщо дивитися ззаду він служить свого роду «заднім ліхтарем», групуючи зграю разом під час польоту через море на світанку або в сутінках. Відсутність у юних птахів білого хвоста є сигналом їх незрілості. Недостатньо зрілий птах не може безпечно вести зграю з одного острова на інший.

Голуб гривистий (Caloenas nicobarica)
Caloenas nicobarica

Голуб гривистий – дуже вокальний вид птахів. Їхній спів складається з повторюваних звуків низького тону.

Голуб гривистий (Caloenas nicobarica)
Голуб гривистий

Літає голуб гривистий (Caloenas nicobarica) з острова на острів, спить зазвичай на морських острівцях, де немає хижаків, і проводить день в районах з доступним харчуванням. Його раціон складається з насіння, фруктів і бутонів, дрібних безхребетних. Приваблюють цих птахів також райони з великою кількістю зернових.

Шлунок гривистого голуба мускулистий, камінці в шлунку допомагають подрібнити тверді продукти харчування.

Гривисті голуби – моногамний вид птахів, обирають собі одного партнера на все життя. З початком шлюбного періоду птахи усамітнюються на безлюдному острові. Характерні залицяння і всілякі поклони, прикрашені яскравими переливами піднятої вгору мантії. Шлюбні танці можуть тривати до декількох днів. Після шлюбних ігор відбувається спарювання.

Гніздо гривистий голуб будує в густому лісі на морських острівцях і часто в великих колоніях. Для кубла самець обирає вільну гілку на дереві в декількох метрах від землі, збирає хмиз, з якого самиця будує зручне, стійке гніздо.

Зазвичай гривистий голуб відкладає одне еліптично-витягнуте синювато-біле яйце. Відкладене яйце висиджують обоє батьків по черзі, кожен по два тижні. Пташенята народжуються слабкими і беззахисними, перші три місяці перебувають під постійною опікою дорослих.

Діапазон розведення цих нікобарських гривистих голубів охоплює Андаманські і Нікобарські острови Індії, Mergui Archpelago М’янми, прибережні острови південно-західного Тайланду, півострів Малайзії південної Камбоджі та В’єтнаму і багато невеликих островів між Суматрою, Філіппінами і Соломоновими островами.

На Нікобарських островах найбільшу колонію в наш час було знайдено на Batti Malv у віддаленому заповіднику між Car Nicobar і Teressa.

Цунамі 2004 року в Індійському океані нанесло величезну шкоду флорі і фауні островів. На Нікобарських островах і досі не визначили, якою мірою стихія вплинула на біосферний заповідник Batti Malv.

Маяк Batti Malv, що стоїть на найвищій точці низового острова і має висоту 12 метрів, був найменш пошкодженим і знову введений в експлуатацію для обслуговування кораблів INS Sandhayak менше ніж через місяць після катастрофи. В квітні 2007 індійська берегова охорона МКТП Вікрам знайшла вежу маяка повністю вкритою виноградною лозою, що відповідає високому рівню відновленню рослинності, але на фотографіях на острові до цунамі можна побачити досить зрілий ліс.

Збереження виду. Полюють на гривистих голубів для використання їх у їжу і на продаж в якості домашніх тварин, а також через камінь з мускульного шлунка, який використовується в ювелірній практиці. Через вирубку лісів під сільськогосподарські території, будівельні роботи і забруднення навколишнього середовища відбувається і скорочення площі природного місцеіснування гривистого голуба.

Проте в деяких місцях птах є дуже поширеним – на невеликому Палау кількість гривистих голубів становить понад 1000 дорослих птахів, але їхнє довгострокове майбутнє більшою мірою вже піддається небезпеці. З цих причин Міжнародний союз охорони природи (МСОП) розглядає гривистого голуба як вид близький до уразливого положення.

Наявність гніздування цих птахів скорочується, але для міжнародного розведення в неволі їх ще можна постачати. Голуба гривистого (Caloenas nicobarica) занесено до CITEC (Додаток I), торгівля гривистими голубами є незаконною.

Систематика. На підставі кладистичного аналізу мітохондріальної ДНК цитохрому b і 12S рибосомної РНК нікобарського голуба іноді називають найближчим живим родичем вимерлих didines (дронтові), в числі яких був і знаменитий додо (Raphus cucullatus – маврикійський дронт). Але дослідження в результаті обмеженої вибірки таксонів показали, що йдеться лише про слабку можливість такого припущення. В будь-якому випадку послідовність нДНК β-фібриногену інтрон 7 послідовних даних узгоджується з дронтовими як підродиною і не вважається самостійною родиною, як припускали раніше через їхні дивні апоморфії, що були частиною різноманітного індо-тихоокеанського відгалуження, до якого голуб нікобарський також належить.

Наступна кладограмма від Шапіро та колег (2002) показує близькі стосунки нікобарських голубиних всередині родини Columbidae, що складаються зазвичай із наземних острівних ендеміків. Аналогічна кладограмма була опублікована в 2007 році і відрізнялася тільки перевернутим розміщенням Goura і Didunculus, а також включеннями pheasant pigeon і thick-billed до бази даних.

Гривистий голуб є особливим представником голубиних на Нікобарських островах, хоча і менш аутопоморфний ніж нелітаючі дронтові (зубчатоклювий голуб (Didunculus strigirostris) або вінценосний голуб (Goura), які зазвичай розглядаються як різні підродини). Тому припускають, що голуб нікобарський є ще однією монотипічною підродиною, в той час як будь-які інші з напівземних голубів Південно-Східної Азії і Воллесії не можуть належати до можливих найближчих живих родичів дронтових.

Сьогодні ще мало доказів, щоб припустити, що голуб нікобарський відділився від усіх інших живих форм починаючи з палеогену. Потрібно уточнити часи філогенезу всіх основних ліній живих Columbidae, примітивний молекулярний годинник яких використовується для отримання дати розділення предків голуба нікобарського і didines. Найімовірніше, це сталося в часи еоцену (56-34 млн років тому).

Залишити відповідь