Каракал

Каракал
Кішка Каракал

Каракал (лат. Caracal caracal) – рись пустельна або берберійська. Каракал пустельний належить до родини котові (Felidae), поширений по всій Африці, Центральній та Південно-Західній Азії.

Слово «каракал» походить від турецької kara kulak – «чорне вухо», перською каракал siyāh-gōsh – «чорне вухо», у Північній Індії каракал відомий як – syahgosh. Також його називають рись африканська, рись азійська, рись пустелі, хоча кішка каракал не є членом роду Lynx (рисі). Місцеві Toubou називають її Ngam ouidenanga – кішка-газель. Африканці називають rooikat – рудий кіт.

Каракал
Сім’я каракалів

Вперше кішку каракал (Felis Caracal) було описано в 1776 році німецьким натуралістом Йоганном Крістіаном Даніль фон Шребером. Опис було складено зі зразка тварини з гори Столової (Південна Африка), це типова місцевість для цього виду. В 1843 році британський натураліст Джон Едвард Грей за основу зразка описав кішку Felis Caracal з мису Доброї Надії.

Каракал
Каракал – рись степова

На сьогодні описані наступні підвиди каракалів:
– Caracal caracal каракал (опис Шребера у 1776 р.) – живе в Південній Африці,
– Caracal caracal nubicus (описав Фішер у 1829 р.) – живе в Нубії,
– Caracal caracal algira (описав Віагнер у 1841 р.) – розповсюджений від Алжиру через Туніс до Марокко,
– Caracal caracal Lucani (описав Rochebrune у 1885 р.) – від Анголи до північної частини басейну Річки Конго,
– Caracal caracal schmitzi (описав Matschie у 1912 р.) – від Регіону Мертвого моря через Сирію і Пакістан до Індії,
– Caracal caracal poecilotis (описав Томас і Хінтон у 1921 р.) – мешкає у північний Нігерії,
– Caracal caracal damarensis (описав Робертс у 1926 р.) – живе на південному заході Арики,
– Caracal caracal limpopoensis (описав Робертс у 1926) – ареал розповсюдження – Трансваль,
– Caracal caracal mіхаеліс (описав Гепнер у 1945 р.) – займає райони західних Каракумів.

В минулому каракалів класифікували як тварин з роду Lynx (рід хижих ссавців родини середніх кішок, рисей) і Felis (рід хижих ссавців родини котячих). Але молекулярні дані підтверджують монофілетичність походження таксону або групи таксонів від одного спільного попередника роду каракалів, тісно пов’язаного з африканською золотистою кішкою і сервалом.

Каракал
Полюють Каракали на даманів, піщанок, мишей, птахів

Каракал відрізняється від Felis (котячі) наявністю значного пучка-пензлика (до 5 см) на кінчику вух, що перевищує половину довжини вуха.

Хутро каракалів з однотонним забарвленням, не має ніяких слідів малюнка за винятком декількох плям знизу і всередині передніх ніг. На лапах щітка з жорсткого волосся, що полегшує пересування по гарячому піску.

Каракал
Кошеня Каракалів

Хутро каракалів коротке і густе. Забарвлення нагадує американську Puma concolor (гірський лев, кугуар). Хутро на спині і боках матове-піщане, рудувато-сіре або червонувато-коричневе; живіт, груди  і нижня частина ніг білуваті, плямисті або мармурові; на боках морди чорні мітки (чорна лінія проходить через центр чола майже до носа, від краю внутрішнього ока до ніздрів). Очі оточує темно-коричневе кільце, з обох сторін носа білі плями. Пензлики і зовнішня сторона вух забарвлені в чорний колір. Внутрішня поверхня вушної раковини покрита дрібними білими волосками. Зустрічаються також (вкрай рідко) каракали-меланісти.

Каракал
Кішки каракали

Каракал – це струнка, довгонога кішка середніх розмірів з відносно коротким хвостом. Довжина тіла кота – 75-106 см, хвоста – 23-34 см, висота в холці близько 45 см. Важить дорослий каракал від 8,0 до 20 кг.

Довжина кішки без довжини хвоста становить від 69 до 103 см, довжина хвоста – 20-34 см, вага тварини – 7-16 кг.

Каракал
Кішка каракал п’є воду

Череп каракала високий, округлий. Щелепа коротка, з великими, потужними зубами. Близько 92% каракалам не вистачає другого верхнього премоляра зубів (лат. premolar, dentes premolares — два зуби, що розташовані в зубному ряду з обох сторін щелеп за іклами перед молярами).

Мешкають каракали в напівпустелі, у відносно відкритій савані, а також в лісових районах і хащах, в вічнозелених гірських лісах. Віддають перевагу більш сухим лісам і саванам, регіонам з малою кількістю опадів.

Каракал
Кішка каракал готується до стрибка

Каракали найбільш поширені на південь від Сахари (в Південній Африці, особливо в Західній Капській провінції і на півдні Намібії), значно сконцентровані в Центральній і Західній Африці. В Сахарі каракали зустрічаються в районі гірських хребтів, в напівпустельних лісах; на Аравійському півострові – на гірських хребтах і в степових районах, не проникають далеко в піщану пустелю.

Межа північного розподілу каракала – Каспійське море, Устюрт, Аральське море, ледь проходить на схід від Амудар’ї. У Туркменії каракали зустрічаються в передгір’ях Копетдага, в прибережних рівнинах гирла річки Атрек, уздовж річки Теджен, в пустелях вздовж річки Мургаб і на схід від Річки Кушка. Діапазон простирається на південний схід від Ірану, через Пакистан і центральну Індію, Уттар-Прадеш.

Каракал
Каракал, кошенята

Дорослі каракали поодинокі, але іноді живуть в парах.

Залежно від настрою вони виробляють звичайний характерний для кішок діапазон звуків, в тому числі гарчання, шипіння, мугикання. Незвично й те, що каракали також вміють гавкати, яке, можливо, використовують в якості попередження. Мітять територію залишаючи фекалії у видимих місцях, розпилюючи сечу, загрібаючи її в землю задніми лапами.

Діапазон проживання в посушливих районах великий: в Намібії в Ranchland три самці каракалів в середньому займають площу 316,4 км 2 (122,2 квадратних миль); у північній частині Саудовської Аравії в залежності від пори року – від 270 до 1116 км 2. У сільськогосподарському районі в Ізраїлі і пустелі Negev самці займають діапазон в середньому 220,6 км 2. Було знайдено двадцять каракалів, що використовували площу 100 км 2, що робить відносно високою локальну щільність, незважаючи на великі діапазони. У Національному парку WestCoast (Південна Африка) домашній діапазон двох самців в середньому становить 26,9 км 2, трьох самиць 7,39 км 2.

Каракал
Каракал, вуха кішки

Каракали активні вночі і вдень, але більш ночами, бо прохолодніше (20 °C). Каракали можуть жити без питної води протягом тривалого періоду. Потребу у воді задовольняють з рідин організму здобичі.

Каракали відомі своїм полюванням на птахів, під час якого вони з нерухомого стану підстрибують у повітря на висоту понад 2 м.

Каракал
Каракал на полюванні

Коли переслідують свою здобич, наближаючись до неї в межах 5 м, раптово атакують її. Каракали вбивають укусом в потилицю, перегризають горло, потім працюють кігтями.

Якщо каракали не можуть спожити всю тушу одразу, то вони повертаються до неї пізніше. Деякі з них навіть приховують залишки на деревах. В основному за раз споживають до 5 кг їжі. Полюють на даманів, піщанок, мишей, птахів, капських довгоногих (springhares). Здатні зловити антилопу, у тому числі гірського рідбака, газель, Duikerі Steenbok, дорослого джейрана.

Парування у каракалів відбувається круглий рік, у Сахарі це в основному в середині зими. Еструс (грец. oistros — пристрасть, шаленство) триває 5-6 днів. Самиці спаровуються з декількома самцями в «неофіційній ієрархії».

Спостерігали за самицею каракала, яка під час естрального періоду спарувалася з трьома різними самцями. Іноді самці агресивно борються за самицю, захищають від конкурентів, залишаючись з нею на кілька днів. Спарювання триває від 90 секунд до 10 хвилин.

Каракал
Дика рись каракал

Вагітність у каракалів триває від 69 до 81 днів. Розмір посліду становить від одного до шести кошенят.

Кішки народжують в печерах, дуплах дерев або норах. Новонароджені кошенята каракалів важать 198 до 250 г. Очі відкривають на 4 – 10 день. Після народження з лігва кошенята каракалів виходять в місячному віці. Самиця годує кошенят молоком до 10 тижнів.

У віці 50 днів у кошенят каракалів зуби повністю сформовані. У віці 4-5 місяців з’являються ікла. Кошенята залишаються з матір’ю на строк до одного року, коли вони починають досягати статевої зрілості.

У неволі каракали живуть до 16 років.

Руйнування середовища проживання каракалів через сільське господарство і опустелювання становить собою серйозну загрозу в центрі, на заході, півночі і північно-східній Африці, де каракали природно займають низьку щільність. Це також і головна загроза для каракалів в азійській частині ареалу.

Каракал
Степова рись каракал

Каракали здатні полювати на невелику домашню худобу, тому їх часто піддають переслідуванням. Популяцію каракалів в азійських державах включено в Додаток І CITEC, в африканських країнах в Додаток II.

Полювання на види каракалів заборонено в Алжирі, Афганістані, Єгипті, Індії, Ірані, Ізраїлі, Йорданії, Казахстані, Лівані, Марокко, Пакистані, Сирії, Таджикистані, Тунісі, Туреччині, Туркменістані, Узбекистані. На південь від Сахари каракал захищений від полювання приблизно в половині держав-діапазону.

У Намібії і ПАР каракал класифікується як «проблемна тварина», що дозволяє землевласникам убивати її без обмежень; проте каракали збереглися і залишаються широко поширеними в цій місцевості.

Судячи з усього, каракали мали релігійне значення для стародавніх єгиптян. Їх зображали в настінному живопису, тіла бальзамували, скульптури каракалів та інших кішок охороняють гробниці фараонів.

Історично склалося так, що каракалів використовували в Індії в мисливських видах спорту. Один із них – полювання каракала на зграю голубів, скільки птахів зловить кіт. Коли ставки зроблені, каракала заносили в зграю голубів. Сьогодні, як і в минулому, каракалів тримають як екзотичних тварин в Африці, Індії, Північній Америці та інших країнах.

В армії оборони Ізраїлю є унікальна бойова одиниця – батальйон каракал. Близько двох третин солдатів цього батальйону складають жінки. Їх основна роль полягає в запобіганні проникнення ворога на південні кордони Ізраїлю.

Див. також: Сервал

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*