Кіанги

Кіанги
Тварини кіанги

Кіанг (лат. Equus kiang) – вид ссавців родини Equidae (конячі). Мешкають в Тибеті і прилеглих регіонах. Кіанги є близькими родичами куланів, проте мають дещо більшу схожість з конем.

Довжина тіла дорослої тварини близько 210 см, висота в холці близько 142 см і вагою від 250 до 400 кг. В літню пору року шерсть кіангів світло-коричневих тонів, взимку бура і довга. На спині у них помітна чорна смужка. Нижня сторона тіла біла, окремі білі ділянки вовни можуть сягати аж до спини. В білий колір пофарбовані також ноги, передня частина шиї і морда. Від куланів відрізняються більшими кінцівками і більш широких копитами, більшою головою і довшою гривою, але вуха, навпроти, більш короткі у кіангів.

Населяють кіанги весь тибетський гірський масив, що складається з гірських хребтів і плато на північ від Гімалаїв. Найчисленніші популяції мешкають в Тибетському автономному районі, а також в сусідніх китайських провінціях Цинхай і Сичуань. В тому числі Кіанги зустрічаються також в Індії (штати Ладакх і Сіккім) і в Непалі. Їх місцем існування є сухі степи на висоті до 5000 м над рівнем моря.

Кіанги живуть в групах від 5 до 400 особин. Найбільші з них складаються з самиць і лошат, а також з особин-підлітків обох статей. Предводителькою групи є, як правило, зріла самиця. Соціальні зв’язки всередині групи дуже сильні, кіанги ніколи не покидають один одного і на пошуки їжі відправляються разом. Самці протягом літа живуть поодинці і збиваються до зими в групи холостяків.

У пошуках їжі кіанги проходять великі відстані, долаючи в тому числі річки та інші водойми. Вони хороші плавці і іноді можна спостерігати їх при купанні. Як і інші кінські, кіанги рослиноїдні і харчуються головним чином травами та іншої низькою рослинністю. При достатній кількості їжі (липень і серпень) вони можуть набрати до 45 кг додаткової ваги.

Кіанги
Родина кіангів

У липні і серпні самці починають слідувати за групами самиць і боротися з суперниками за право спаровуватися. Період спарювання закінчується в середині вересня. Після вагітності, що триває близько року, самиця в липні або серпні народжує по одному дитинчаті. Новонароджені кіанги вже через кілька годин після пологів стоять на ногах і слідують за матір’ю. У віці одного року вони стають самостійними. Статева зрілість настає у віці двох років або пізніше. Максимальна зареєстрована тривалість життя кіанга в неволі становила 26 років.

У Китаї налічується близько 65 тисяч кіангів, з них близько 45 тисяч в Тибеті. Близько 2000 особин живуть в Індії. Про чисельність кіангів в Пакистані, Непалі та Бутані існують суперечливі відомості.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*