Квока

Квока (Setonix brachyurus)
Чуттєва тваринка квока

Квока (Setonix brachyurus) – єдиний ссавець з роду Setonix родини Macropodidae (кенгурові). Як і інші кенгурові, наприклад, кенгуру іваллабі, квоки травоїдні. Ведуть в основному нічний спосіб життя.

Їх можна знайти на деяких невеликих вільних від лисиць і кішок островах біля узбережжя Західної Австралії, зокрема на островах Роттнест, Балд, Пінгвін і декількох ізольованих континентальних ділянках в районі Олбані (Західна Австралія).

Невелика колонія тварин мешкає в заповіднику, де вони співіснують з Поторій Гілберта або «кенгуру-щуром» – це зникаючий вид нічних сумчастих.

Квока (Setonix brachyurus)
Квока (Seionix brachyurus)

Квоки були одними з перших австралійських ссавців, помічених європейцями. Голландський мореплавець Семюель Волкерсен у 1658 році першим описав про «дику кішку» з острова Роттнест.

В 1696 Віллем до Вламнік прийняв їх за великих щурів і назвав острів «Rotte nest», що походить від голландського слова rattennest (щурячі гнізда). Ймовірніше за все назва «квока» походить від нюнгарського слова gwaga  (Nyungar – зникаюча мова австралійських аборигенів).

Квока (Setonix brachyurus)
Квока в динамиці

Квока розміром з домашню кішку. Тварина важить від 2,5 до 5 кг і 40 – 90 см заввишки. Довжина хвоста – від 25 до 30 см, який є досить коротким для кенгурових.

Квока має кремезні, округлі вуха і коротку, широку голову. Хутро тварини сиво-коричневого кольору.

Квока (Setonix brachyurus)
Квока-селфі

Як всі невеликі кенгуру, квока вміє підніматися на невелике дерево або чагарник.

Квока (Setonix brachyurus)
Квока спілкується

Квоки не мають страху перед людьми і дозволяють досить близько наблизитися до себе, особливо на острові Роттнест. Така поведінка людини незаконна і може коштувати $ 300 штрафу, а обвинувачення у вчиненні злочину проти тварини може спричинити за собою штраф у розмірі до $ 2000.

Квока (Setonix brachyurus)
Цікавість квоки

На острові Роттнест квоки мешкають в напівзасушливих чагарниках культурних садів або в сухих трав’янистих районах, густо порослих чагарниками.

Квока
Квока збирає листочки

Але в часи посухи квока часто зустрічається в болотистих місцях.

Квока (Setonix brachyurus)
Малюк квоки

Після спарювання у квоки народжується одне дитинча. В разі його загибелі розвивається інший ембріон без повторного запліднення. Запасний ембріон «дрімає» в організмі матері квоки, якщо у сумці сидить дитинча, яке благополучно розвивається, «дублер» народжується після того, як попередній звільнить сумку.

Тривалість життя Квоки в природі – 10 років.

Квока (Setonix brachyurus)
Сімейство квоки

Квоку відносять до вразливих видів. Тварина має дуже обмежений діапазон проживання. Розширення сільськогосподарських угідь, лісозаготівлі і осушення боліт призвело до зменшення природного середовища існування і, як наслідок, чисельності даного виду. Розведення кішок і собак, а також дінго і лисиць посилюють цю проблему.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*