Манакін або піпра (Pipridae)

Манакін або Піпра (Pipridae)
Манакін або Піпра (Pipridae)

Манакіни належать до сімейства манакінові (Pipridae), рід горобцеподібних (Passeriformes) з групи кричущих (Clamotores), вид – ниткохвості піпри (лат. Pipra filicauda або Dixiphia mentalis). Ареал поширення – тропічні області Південної та Центральної Америки (північно-західний басейн Амазонки: Бразилія, Венесуела, Еквадор, Колумбія, Перу), північно-східна Аргентина, Тринідад, доходячи до Мексики.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Manakin saltarín coroniceleste коронований синьою короною

Місця проживання – в густих незайманих вологих лісах, вторинних лісах, на  лісових галявинах, в прирічних лісах та чагарниках.

Схоже, що всі манакіни-піпри ведуть строгий осілий спосіб життя за винятком часу спарювання, коли птахи мандрують маленькими або численними групами по чагарниках.

Пташка дуже активна, знаходиться в постійному русі. У пташки манакіна нетривалий, але швидкий поривчастий політ, під час якого вона видає голосне дзижчання, яке можна порівняти з шумом веретена. Це дзижчання походить від швидкого руху кистьових частин крил.

Пір’я горобцеподібного манакіна має яскраве забарвлення (блакитне, червоне, оранжеве, жовте в поєднанні з коричневим, чорним, білим).

Вага цих пернатих складає всього пару десятків грамів, довжина в середньому доходить до 100 мм, розмах крил манакінів – до 120 мм.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Манакін з помаранчевим комірцем

Піпра або манакін має короткий дзьоб і слабкі ноги, зовнішній палець на яких майже повністю з’єднаний із середнім. Хвіст птаха здебільшого короткий, середнє пір’я подовжене, має шість зовнішніх ниткоподібних хвостових пір’їн.

Мале махове пір’я крил самців манакінів сильно змінене, відрізняється потовщеним стрижнем і неправильною формою борідок. Припускають, що за допомогою цього пір’я птахи манакіни виробляють досить оригінальне клацання, тріск і дзижчання.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Білогорловий короткокрилий Manacus manacus

Спосіб життя манакінів трохи нагадує синиць. Пташки манакіни дуже рухливі, живуть маленькими зграйками в густих незайманих лісах. Раціон цих птахів складається з ягід і комах.

Живуть манакіни або піпри вони близько 14 років.

Однією з особливостей бразильських манакінів є те, що вони вміють надувати зоб, при цьому пір’я настовбурчується вперед на зразок бороди, звідси і походить назва цих птахів – «моно» (монах).

Манакін або Піпра (Pipridae)
Манакін з білим комірцем

Більшість манакінів – полігамні зі своєрідним токуванням. У період залицянь самець манакін вибирає собі містечко на землі в лісі діаметром близько 1 м, яке сам очищає від трави, гілочок та опалого листя. Потім розташовується над ним на невеличкому дереві і починає виробляти всілякі, але строго визначені для його виду рухи тіла, супроводжуючи їх криком і клацанням крил.

Самці-родичі тропічного манакіна злітаються на тік і доручають головному «донжуанові» сім’ї передати сімейні гени наступному поколінню. Кожен манакін-самець в межах загального току влаштовує собі власний точок.

На великих токах іноді збирається до 50 самців, які заявляють про себе гучними криками і характерними потріскуваннями.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Дорослий самець Манакіна з золотим комірцем. Manacus cerritus

Шлюбна поведінка самців включає різноманітні демонстративні пози і рухи. Манакін виконує надскладний і надшвидкий танок. Частота серцебиття в звичайному стані у птаха близько 600 ударів за хвилину, під час виконання шлюбного танцю вона підвищується до 1300 ударів. Манакіни-самці демонструють незвичайну витривалість, серед пернатих таким потужним серцем може похвалитися лише колібрі.

Самиці теж беруть певну участь в токовому ритуалі. Вони оцінюють кавалерів, за мілісекунди встигають помітити в шлюбному танці різні рухи.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Сивобородий Манакін Saltarin barbiblanco

Гніздо манакіни влаштовують у вигляді своєрідного гамака, що зазвичай висить високо над землею між двома гілками, часто над водою. У кладці 2 яйця палевого кольору з бурими плямами.

Самиця будує гніздо, висиджує кладку і годує пташенят. Тривалість висиджування – 18 – 19 днів. У гнізді пташенята манакінів знаходяться близько 2 тижнів.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Короткокрилий Манакін candei

Годуються манакіни переважно дрібними ягодами. Їдять також і комах. Пташенят вигодовують головним чином відрижкою з комах.

Потомством займається тільки самиця, а від самця потрібно лише фізичне здоров’я для виконання таких складних і швидких танців.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Тремтіння хвоста під час залицяння

Щоб спокусити самицю, манакіни кличуть на допомогу родичів. Що змушує манакінів об’єднуватися для шлюбних ігор? Дослідники з Університету Майамі (США) припустили, що еволюція пішла в цьому напрямку під тиском сімейного відбору.

Що об’єднання самців на час сезону розмноження могли виникнути в місцях зустрічі близьких видів, коли родина допомагала отримати перевагу над конкурентами. Можливо тому згодом така поведінка закріпилася в еволюції, і самці почали злітатися на шлюбні ігри у супроводі рідні навіть при відсутності загрози міжвидової конкуренції.

Зазвичай пташки манакіни намагаються влаштовувати своє особисте життя без конкурентів, але якщо на ділянку одного самця залетить інший, то перший буде намагатися його прогнати, щоб не заважав зваблювати самиць. Але є й такі види манакінів, у яких самці збираються на токовище, щоб демонструвати самицям свою завзятість в оточенні товаришів-суперників.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Короткокрилий манакін з золотим комірцем

Найбільш досліджені короткокрилі манакіни:
– білогорлий короткокрилий Manacus manacus (Linnaeus, 1766);
– золотистий короткокрилий Manacus vitellinus (Gould, 1843);
– кільчастий короткокрилий Manacus aurantiacus (Сальвінія, 1870);
– ошейниковий короткокрилий Manacus candei (Parzudaki, 1841).

Білогорловий короткокрилий манакін (Manacus manacus) належить до числа найбільш вивчених представників сімейства. Він населяє різні типи деревних насаджень переважно на рівнинах, піднімаючись в гори не вище 1000 м над рівнем моря.

Ошатне чорне, біле і сіре оперення самців цього виду становить помітний контраст з тьмяним оливково-зеленим оперенням самиць.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Тремтіння хвостом. Манакін або піпра (Pipridae)

Білогорловий манакін входить до складу відносно нечисленної групи видів, якій властиве досить щільне розташування самців на колективних токах. Живе в Південній Америці, починаючи з Гвіани. Пташка Pipra manacus має довжину тіла до 12 см. Тім’я, спина, хвіст і крила чорні. Гузкове пір’я і надхвістя сіре, інші частини білі. Пір’я на горлі подовжене у вигляді бороди.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Короткокрилий Манакін, самиця

У період шлюбних залицянь кілька самців манакінів збираються в групи і всі разом виконують на надзвичайно високій швидкості найскладніші акробатичні номери: перестрибують з гілки на гілку і повертаються назад на те місце, з якого почали свій танок.

Їхні крила при цьому постійно тремтять і видають сухий, потріскуючий звук.

Ошейниковий короткокрилий манакін мешкає на території від Мексики до Панами, а золотистий короткокрилий – від Панами до Колумбії. На кордоні ареалів обидва види зустрічаються і часто в період розмноження злітаються на загальні токовища.

Зоологи встановили, що в присутності самців обох видів самиці манакінів віддають перевагу золотистим, але тільки в тому випадку, якщо представників цього виду досить багато. Тобто чим більше самців золотистого манакіна прилетіло на шлюбний майданчик, тим вище шанс, що самиці зволіють їх, а не ошейникових.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Манакін honeycreeper, самиця

Золотистий короткокрилий манакін (Manacus vitellinus) вибирає собі місце на землі в лісі, очищає його від гілочок і листя, потім розташовується над ним на невеликому дереві і починає свій шлюбний танок.

Виявилося, що самці золотистого манакіна, які злітаються на один шлюбний майданчик, знаходяться один з одним в набагато більш тісній спорідненості, ніж самці з інших токовищ, таким чином хоч і побічно, але допомагають своїм генам перейти в наступне покоління.

Ластівкохвостий червононогий манакін (Chiroxiphia caudata) населяє ліси різного типу. Тримається головним чином на вершинах дерев, рідше може спускатися нижче, не покидаючи при цьому крони дерев.

Манакін або Піпра (Pipridae)
Червононогий ластівкохвостий Манакін

Синій манакін (Blue Manakin) мешкає в Південно-східній Бразилії, в сусідніх регіонах Парагваю та Північно-Східної Аргентини здебільшого в атлантичних тропічних лісах або на лісових галявинах. Самець синіх манакінів відрізняється своєю червоною короною, чорним обличчям, синім тілом і чорними крилами, не кажучи про подовжений хвіст. Самиця оливкова. Процес залицяння під час виконання складного шлюбного танцю перед самицею не відрізняється від інших представників цього виду.

Залишити коментар