Категорії
Природа Тварини

Слони (Elephas)

Слони (Elephas) — найбільші наземні тварини родини ссавців ряду Elephantidae (слонові). Відомо два види слонів: слон індійський (Elephas maximus) і слон африканський (Elephas Africanus).

Довжина тіла слона доходить до 7 метрів, з яких довжина хоботу до 2 метрів, хвоста – до 1,5 метрів. Висота в холці біля 3,75 м, вага дорослої тварини до 8 тонн. Шкіра товста. Щоб захиститися від паразитів, слони обливають себе брудом – засохлий шар бруду виконує захисну функцію від комах. Мешкають ці дивні створіння в тропічних лісах і саванах Південно-Східної Азії та Африки.

Advertisements

В підошві у слонів – еластичні подушечки. Щоразу коли тварина наступає на ногу, жирова подушечка в центрі стопи розплющується, збільшуючи площу опори, і робить ходу надзвичайно м’якою.

Великі вуха слонів виконують роль терморегуляторів. Складаються вони з тонкого шару шкіри, яка покриває хрящову тканину, та густої мережі кровоносних судин. У жаркі дні слони постійно махають вухами, створюючи вітерець, який охолоджує поверхню кровоносних судин вух і таким чином охолоджує весь організм тварини. Гаряча кров після надходження до вух може бути зменшена на 6° C.

Слони (Elephas)
Порівняльна характеристика африканського і індійського слонів

Різницю в розмірах вух африканського та індійського слонів можна частково пояснити географією їхнього мешкання. Африканські слони проживають біля екватора, де клімат тепліше, тому вуха їх більші, у азійських слонів вуха менші. Також вуха свої самці слонів використовують при певній демонстрації агресії та протягом шлюбного періоду. Щоб виглядати більш масивним, слон широко розставляє вуха.

Під час сезону спарювання самці виділяють муст (секрет) із залози, що знаходиться поза очима. Існує припущення від Джойса Пула, відомого дослідника слонів, що самці слонів махають вухами для поширення запаху цього секрету на великі відстані.

Слони – тварини соціальні. Вони утворюють сімейні групи з самиць і дитинчат (до 10 самиць із слоненятами), яку очолює досвідчена самиця.

Самці тримаються поодинці або гуртуються в окремі стада по декілька десятків, а іноді сотень особин. Дорослий самець на деякий час може приєднатися до стада з самицями, в якому є хоча б одна самиця, готова до запліднення. За цей час у бійках за неї визначається найсильніший самець.

Статевої зрілості самиці досягають у 9—10 років, самці – у 18-20. Самиця раз на два-три роки народжує одного, рідко двох дитинчат. Вагітність триває 18-22 місяці. Вага новонародженої тварини близько 100 кг.

Індійські слони
Індійські слони

Живляться слони гілками, листям дерев, травою, коренеплодами, фруктами. У пошуках їжі слони роблять великі переходи (до 100 км за добу). Вони вільно рухаються в хащах і болотах, легко піднімаються на круті схили, добре плавають.

В умовах природного проживання раціон слонів цілком залежить від ареалу проживання. За один день слон споживає до 300 кг листя та трави, які мають великий відсоток вологи.

Їжа слонів у неволі – трава і сіно, солодкі плоди (яблука, банани), з овочів люблять моркву. Також споживають печиво, хліб, цукерки. Як і у людей, у слонів є ризик переїдання солодкого.

У неволі дорослий слон з’їдає до 30 кг сіна, 10 кг овочів та 10 кг хліба. За добу, в залежності від температури повітря, слон випиває 100 – 300 літрів води.

Дитинча африканського слона
Дитинча африканського слона

Слони мають музичний слух і музичну пам’ять. Навіть здатні розрізняти мелодії з трьох нот, музику на скрипці. Віддають перевагу низьким звукам баса і рога на відміну від високих мелодій флейти.

Живуть слони в середньому 70—80 років, в неволі – до 60 років. Це єдині тварини, у яких є ритуал поховання. Середня тривалість життя слона – 60-80 років. Коли слон хворіє, то члени стада приносять йому їжу і підтримують його, якщо він стоїть. Якщо слон помер, то вони намагаються оживити його за допомогою води та їжі.

Коли стає ясно, що слон мертвий, стадо замовкає, вони викопують неглибоку могилу і накривають померлого слона брудом і гілками, і після того ще деякий час залишаються біля могили. Якщо у слона були близькі стосунки з померлим, то він може бути в депресії. Стадо, яке випадково натрапило на невідомого мертвого слона, проявляє подібне ставлення до померлого. Крім того, були випадки, коли слони ховали мертвих людей таким же чином.

Слони (Elephas)
Вуха Слонів

Слони стали об’єктом мисливства заради бивнів і м’яса. Для запобігання повного знищення слонів було занесено до Міжнародної Червоної книги.

Відомий факт – в африканських саванах і джунглях не знаходять бивнів померлих слонів. Тому вважали, що африканські слони ніби-то йдуть вмирати на таємничі слонячі кладовища. В XX столітті мисливцеві Джону Хантеру вдалося встановити, куди зникають бивні: їх з’їдають африканські дикобрази, вгамовуючи таким чином свій мінеральний голод під час сезону дощів.

Advertisements

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *