Категорії
Природа Тварини

Смугастий тенрек

Смугастий тенрек (латинською Hemicentetes semispinosus) – невеликий ссавець, представник щетинистих їжачків.

Тварина належить до родини Tenrecidae (Тенрекові), яка налічує близько 30 мало чим схожих між собою видів. Один вид нагадує видр (видрові землерийки), інший більше схожий на їжаків (великі і малі тенреки), третій порівнюють з хохулями (болотний тенрек), опосумами (звичайний тенрек) і т.п.

Смугастий тенрек
Тенрек звичайний (лат. Tenrec ecaudatus) – маса може досягати 1 кг, хвоста у тварини немає. Це найбільший представник тенрекових на Мадагаскарі.

Найзабавніший представник цього сімейства – смугастий тенрек. На відміну від інших видів у смугастого тенрека яскраве забарвлення – на темному тлі виділяються жовтуваті або білуваті смуги і плями.

Тварина невеликих розмірів – довжина тіла 15-18 сантиметрів і хвіст, на відміну від інших видів тенреків, дуже короткий, тому малопомітний. Важить смугастий тенрек близько 150 грамів. Лапи з гострими кігтями (задні довші за передні). Голова подовжена з витягнутою мордочкою з жовтою вздовж носа смугою.

На потилиці має своєрідний гребінець з довгих гострих голок і безліччю колючок, що розкидані упереміш з густою чорною шерстю по всьому тілу. Відмінними рисами покриву є не тільки незвичайне забарвлення, але і здатність самостійно регулювати температуру тіла в залежності від температури навколишнього середовища.

А ще тенреки вміють вібрувати окремо взятими голками на своїй спині. Під час небезпеки тенрек приймає оборонну позу – опускає голову і за допомогою добре розвиненої підшкірної мускулатури піднімає голки на потилиці і в середній частині спини, а потім починає активно ними рухати. Звук шурхотіння голок, що при цьому утворюється, розрізняє навіть людське вухо. Цю здатність тенреки використовують не тільки у випадках небезпеки, а й для спілкування між собою, як це роблять жуки, цвіркуни та змії. Широкі бежеві голки, що йдуть уздовж центральної частини спини, при терті видають високі звуки, завдяки яким смугасті тенреки обмінюються інформацією з родичами. Особливо такі сигнали затребувані в шлюбний період під час пошуку партнера.

Тенреки, оскільки об’єднуються в групи іноді до двадцяти особин, знаходяться в постійному спілкуванні: цокаючи язиком, вони відправляють звукові сигнали, що допомагає їм орієнтуватися в темному лісі. Саме на слух вони покладаються більше, ніж на зір, але ці видавані ними звуки, як і у випадку з кажанами, вже недоступні людському вуху.

Смугастий тенрек
Полосатий тенрек прислухається до навколишнього середовища

Смугасті тенреки – головний об’єкт полювання відомих мадагаскарських фосів та мангустів. Щоб захистити своє життя, тенреки навчилися метати голки в противника. Опинившись в небезпечній ситуації, вони наводять свої довгі, з зазублинами голки в бойову готовність, направляючи їх в сторону хижака, а потім різкими рухами голови і тулуба «вистрілюють» ними прямо в ніс і лапи противника. З таких бойових голок складається вся корона тенрека, і частина їх розташована по боках тулуба тварини.

Смугастий тенрек – ендемік Мадагаскару, живе в східній і північній частинах острова. Мешкає у вологих лісах і хащах, зустрічається неподалік рисових плантацій. Споруджує собі недалеко від водойми неглибоку (до 15 см), але довгу (близько 1,5 метрів) нору, на кінці якої розташовується невелика гніздова камера. Іноді в норі проживає кілька тварин.

Вхід в своє житло смугасті тенреки закривають листям, а поруч з норою ці охайні тваринки обов’язково споруджують те, що у людей називається відхожих місцем. Коли настає холодна пора року (в Африці це травень-жовтень), смугасті тенреки знижують температуру свого тіла до рівня навколишньої температури, при цьому залишаються активними. Це вміння допомагає їм зберегти енергію, але якщо зима виявляється занадто суворою, вони впадають в сплячку.

Смугастий тенрек
Полосатий тенрек (Hemicentetes semispinosus nigriceps)

Основним ласощами у цих тенреків є дощові черв’яки, яких вони невпинно викопують з-під шару опалого листя або між коренів рослин.

Смугастий тенрек
Дитинчата тенрека полосатого

Смугасті тенреки досить плодовиті. З вересня по грудень спаровуються. Пік народжуваності припадає на грудень-березень. Самиця за раз може принести до 10 дитинчат. Малюки швидко стають самостійними і вже через кілька днів годування молоком переходять на дорослу їжу. Статева зрілість у самиць наступає у віці 5 тижнів.