Сніжний барс або Ірбіс

Сніжний барс або Ірбіс

Ірбіс або Сніжний барс (лат. Panthera Uncia, синон. Uncia Uncia) – ссавець з родини котячих (Felidae). Латинізовану назву Uncia тварина отримала від старої французької, яку спочатку використовували для назви європейської рисі.

Вид досі залишається малодослідженим. Станом на 2003 глобальна кількість Ірбісів оцінювалась в 4080-6590 дорослих тварин, з яких менше 2500 осіб жили в дикій природі. В XX столітті Ірбісів занесені в Червоний список Червоної книги МСОП і в охоронні документи багатьох країн. Полювання на Ірбісів заборонено. Таксономічно з початку 1930-х років сніжний барс був класифікований як Uncia Uncia. На підставі досліджень генотипування Ірбісів з 2008 року вважали членом роду Panthera.

Мешкає Panthera Uncia в гірських масивах Центральної і Південної Азії, в альпійській і субальпійській зоні на висоті від 3000 до 4500 м.

Своїм зовнішнім виглядом Сніжний барс нагадує леопарда, але більш приземкуватий. Кішка Ірбіс кремезна і коротконога, в холці близько 60 см. Має витягнутий і приосадкуватий тулуб, в області крижів трохи піднесений. Діапазон їх ваги, як правило, проявляється від 27 до 55 кг. Самці більші за самок. Великий самець іноді важить 75 кг, а маленька самка біля 25 кг. По довжині тіло відносно коротке (від 75 до 130 см), хвіст довжиною від 80 до 105 см, задня стопа – 22-26 см.

Шерсть висока (довжина її на спині до 55 мм), дуже густа, м’яка на дотик. Таке хутро забезпечує тварині захист від холодних умов проживання, допомагає звести до мінімуму втрати тепла. Основний колір варіюється від димчасто-сірого до жовтувато-коричневого. Боки внизу, черево, внутрішні частини лап світліші за спину.

Ірбіси мають темно-сірі, іноді навіть чорні, відкриті розетки з невеликими плямами того ж кольору на голові, на ногах і хвості. Найбільш великі розпливчасті плями від 5 см до 7-8 см. Плями на голові, шиї і ногах різного розміру, до низу вони дрібнішають. У задній частині спини плями часом зливаються між собою, утворюючи короткі поздовжні смуги. Між кільцевими плямами розташовуються дрібні суцільні. Великі плями на кінцевій половині хвоста охоплюють хвіст неповним кільцем в поперечному напрямку. Кінець хвоста зазвичай чорний. Основний фон хутра взимку світло-сіруватий, майже білий, з димчастим нальотом, може бути світлий жовтуватий відтінок. Забарвлення маскує звіра серед темних скель і білого снігу. Влітку димчастий наліт хутра слабкішає. У молодих тварин плями більш чіткі, забарвлення сочніше. Статевий диморфізм у забарвленні відсутній.

Відносно розмірів тіла: голова невелика, округла. Вуха короткі, тупо закруглені, взимку майже повністю приховані хутром, вібриси (лат. Vibrissae – чутливе, тактильне волосся у ссавців) до 10,5 см, білі і чорні. Очі великі, із круглою зіницею, блідо-зеленого або сірого кольору.

Сніжний барс має куполоподібний лоб, що містить незвично великі носові порожнини, які допомагають тварині дихати холодним повітрям в гірському середовищі. Череп відносно потужний, з буграми і гребенями, скуласті дуги розвинені. Довжина черепа самця – 18-19 см, кондило-базальна довжина – 16,5-17,3 см, вилична ширина – 12-13,5 см, ширина між очима – 4,3-4,7 см, ширина рострума над іклами – 4,8-5,3 см, довжина верхнього зубного ряду – 5,8-6,3 см.

Дорослий Ірбіс має 30 зубів:
– на верхній і нижній щелепі по 6 різців і по 2 ікла;
– на верхній щелепі зліва і справа по 3 премоляри і 1 моляр;
– зліва і справа на нижній – по 2 премоляри і 1 моляр.

Язик довгий і рухливий, з боків з особливими горбиками, які покриті ороговілим епітелієм, що допомагає відокремлювати м’ясо від скелета жертви. Ці горбики також допомагають при вмиванні. Незважаючи на наявність часткового окостеніння під’язикової кістки, сніжний барс не вміє ревти. Напевно здатність ревіти можлива через інші морфологічні особливості гортані, які відсутні у сніжного барса. Вокальність Сніжного барса включає шипіння, пихкання, нявкання, бурчання, волання і муркотіння.

Хвіст перевищує три чверті довжини тіла, покритий довгим волоссям, його товщина візуально майже дорівнює товщині передпліччя Ірбіса. Хвіст Снігового барса довгий і гнучкий, допомагає тварині зберігати баланс під час стрибків, що дуже важливо в скелястій місцевості, яку вони населяють. Їх хвости дуже товсті через зберігання жирів і через дуже густу шерсть, що дозволяє використовувати його як ковдру під час сну.

Кінцівки відносно короткі. Лапи Ірбісів широкі і масивні, через що краще розподіляється вага тварини під час ходьби по снігу, шерсть на нижній поверхні лап збільшує стійкість на крутих і нестійких поверхнях і також допомагає звести до мінімуму втрати тепла взимку. Кігті на лапах втяжні. Сліди великі, круглі, без відмітин від кігтів.

Ареал сніжного барса в Центральній і Південній Азії займає територію гірських регіонів площею приблизно 1 230 000 км ² і простягається через територію Афганістану, М’янми, Бутану, Китаю, Індії, Казахстану, Киргизії, Монголії, Непалу, Пакистану, Росії, Таджикистану і Узбекистану.

Географічне поширення простягається від Гіндукушу в східному Афганістані і Сирдар’ї через гори Памір, Тянь-Шань, Каракорум, Кашмір, Куньлунь і Гімалаї, до Південного Сибіру (Алтай, Саяни, Танну-Ола).

У Монголії Ірбіс був виявлений на Монгольському і Гобійському Алтаї і в горах Хангаю, у Тибеті на півночі аж до Алтуньшаня. Загальна площа ймовірних місць існування Ірбісів на території Росії становить не менше 60 000 км ². Зустрічається в Красноярському краї, в Хакасії, в Туві і на Алтаї, в Східних Саянах (на хребтах Тункінської Гольці і Мунку-Сардик).

Ірбіс зустрічається по всій хребтовій системі Тянь-Шаню, на південь включаючи Курамінський і Ферганський хребти, на заході – до західних відрогів Чаткальского, Пскемського, Угамського і Таласького хребтів.

Ареал Ірбісів на Алтаї захоплює Чуйський степ, хребти південного, частину центрального, східного і північно-східного Алтаю і пов’язані з ними масиви.

Ірбіс серед великих котячих є єдиним постійним мешканцем високогір’я. Він населяє альпійські луки, безлісі скелі, кам’янисті розсипи, обривисті ущелини і часто зустрічається у сніговій зоні. Але, в той же час, його можна зустріти і на набагато менших висотах, в зоні деревної і чагарникової рослинності.

Місцеперебування охоплює біотопи, розташовані в поясі між 1500-4000 м над рівнем моря. Часом зустрічається біля кордону вічного снігу, залишив свої сліди на Памірі у верхів’ях Алічура на висоті 4500-5000 м над рівнем моря. У Гімалаях Ірбіс відзначений на висоті 5400-6000 м над рівнем моря і нижче 2000-2500 м над рівнем моря.

Влітку на схилах хребта Туркестану сніжного барса спостерігали приблизно на висоті 2600 м над рівнем моря. У Талаському Ала-Тоо він мешкає в поясі між 1200-1800 і 3500 м над рівнем моря. На Джунгарському Алатау – на висоті 600-700 м над рівнем моря.

Іноді Ірбіс у ряді місць цілий рік мешкає в районі невисоких гір і в нагірному степу на висотах 600-1500 м, у скелястих ущелинах, у місцях, де мешкають козли і архари. У відрогах Джунгарського Алатау, Алтинемеле, Чулакиа на висотах 600-1000 м Сніжний барс зазвичай мешкає круглий рік.

Слідуючи за своєю основною здобиччю, влітку Сніжний барс піднімається в субальпійський і альпійський пояси. Взимку, коли встановлюється високий сніговий покрив, Ірбіс спускається з високогір’я в середній пояс гір, частіше в область хвойного лісу.

Дорослі Сніжні барси – територіальні тварини. Ведуть переважно одиночний спосіб життя, але іноді зустрічаються сімейні групи. Кожен Сніжний барс мешкає в певній індивідуальній території. Він захищає свою територію від інших представників свого виду, але не агресивно. Територія проживання дорослого самця може перекриватися ділянками проживання від однієї до трьох самок.

Ірбіс, дотримуючись постійних маршрутів, регулярно здійснює обходи своєї мисливської ділянки, відвідує пасовища і стійбища диких копитних. Сніжний барс завжди дотримується шляху, який зазвичай слідує по хребту або уздовж річки, струмка. Взимку, на ділянках, де лежить пухкий сніг, Ірбіси зазвичай протоптують постійні стежки.

Ірбіс – хижак, який полює зазвичай на здобич, відповідну його розмірам або більш велику. Він здатний впоратися з видобутком, який втричі перевершує його за масою. Основний видобуток Ірбіса – копитні (блакитні барани, сибірські гірські козли, гвинторогі козли, архари, тарамі, такини, серау, гораль, косулі, маралами, кабарги, олені, кабани). Час від часу вони не гребують дрібними тваринами (ховрахами, пищухами, птахами – уларами, фазанами і кекликами). На Памірі вони переважно живляться сибірськими гірськими козлами, іноді архарами. У Гімалаях Ірбіс полює на гірських козлів, горалів, диких баранів, дрібних оленів, тибетських зайців.

При різкому зниженні чисельності диких копитних Ірбіс, як правило, йде з території таких регіонів або починає нападати на худобу. У Кашмірі він зрідка нападає на свійських кіз, овець, а також на коней. Існує зафіксований випадок успішного полювання двох Ірбісів на дворічного тянь-шаньського бурого ведмедя (Ursus arctos isabellinus).

Рослинну їжу (зелені частини рослин, траву і т.п.) Ірбіси вживають на додаток до м’ясного раціону тільки влітку.

Сніжні барси полюють поодинці, крадькома підповзаючи до тварини або із засідки, чатуючи здобич у стежки, на водопої, зачаївшись на скелях. Коли до потенційної здобичі залишається кілька десятків метрів, Ірбіс вискакує з укриття і стрибками в 6-7 метрів швидко наздоганяє її. При промаху Ірбіс переслідує здобич на відстані не більше 300 м або взагалі не переслідує. Крупних копитних намагається схопити за горло, а потім задушити або зламати шию. Убивши тварину, Сніжний барс затягує його під скелю або в інше укриття, де і починає поїдати. Залишки видобутку зазвичай кидає, зрідка залишається біля неї, відганяючи грифів. В кінці літа, восени і на початку зими Ірбіси часто полюють сім’ями по 2-3 особини, які утворені самкою зі своїми дитинчатами. У голодні роки можуть полювати біля населених пунктів і нападати на свійських тварин і птахів.

На всій території свого ареалу Сніжний барс є вершиною харчової піраміди і майже не відчуває конкуренції з боку інших хижаків. За один раз дорослий Сніжнийбарс може з’їдати до 2-3 кг м’яса.

Дані про розмноження виду нечисленні. Статева зрілість настає в 3-4-річному віці. Тічка і період розмноження припадають на кінець зими або на початок весни. Народжує самка, як правило, раз на 2 роки. Вагітність триває 90-110 днів. Лігво влаштовує в найбільш важкодоступних місцях. Дитинчата, залежно від географічної ділянки ареалу, народжуються в квітні – травні або в травні – червні. Число дитинчат в посліді зазвичай два-три, рідше – чотири або п’ять, відомі випадки до семи особин. Самець у вихованні потомства участі не бере. Дитинчата народжуються сліпими і безпорадними. Приблизно через 6-8 днів прозрівають. Вага новонародженого Ірбіса близько 500 грамів при довжині до 30 см. Новонароджені Ірбіси відрізняються вираженою темною пігментацією плям. Перші 6 тижнів харчуються молоком матері. До середини літа кошенята вже супроводжують мати на полюванні. Остаточно до самостійного життя молоді Ірбіси стають готовими на другу зиму.

Максимальна відома тривалість життя в природі – 13 років, в неволі до 21 року, відомий випадок, коли самка прожила 28 років.

Через важкодоступність місць проживання і скритний спосіб життя Ірбісів наявні оцінки чисельності даного виду ґрунтуються тільки на експертних висновках і є орієнтовними. Разом з тим слід констатувати, що у зв’язку з постійним переслідуванням з боку людини чисельність Сніжного барса безперервно скорочується.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*