Сова очкова неотропічна (Pulsatrix perspicillata)

Сова очкова неотропічна (Pulsatrix perspicillata)

Сова очкова неотропічна (Pulsatrix perspicillata) належить до родини Strigidae (сімейство великих тропічних сов). Існує шість підвидів.

Зустрічається сова очкова неотропічна в Мексиці, Центральній Америці (Беліз, Гватемала, Сальвадор, Гондурас, Нікарагуа, Коста-Ріка, Панама), Тринідад і Тобаго і в Південній Америці (Колумбія, Венесуела, Сурінам, Французька Гвіана, Гайана, Парагвай, Еквадор, Перу, Болівія, Бразилія, Аргентина).

Самиці очкових неотропічних сов більші за самців. Розміри птахів цього виду можуть варіюватися від 43 до 52 см в довжину, довжина крил самців – 305-347 мм, самиці – 317-360 мм. Довжина хвоста неотропічних очкових сов – 164-215 мм. Маса самців становить 453-700 г, самиці – від 680 до 1000 г.

Для сови очкової неотропічної характерний відповідний колір пір’я. Лицьовий диск цих сов темно-коричневий з довгими білими бровами, має білі вуздечка і білі вилицеві смуги. Очі яскраво-оранжево-жовті. Восковина і дзьоб – жовтуватий ріг із зеленуватим відтінком на кінчику. Горло біле утворює напівкомір, підборіддя чорне. Вся інша частина голови і шиї сови очкової неотропічної однорідного чорно-коричневого кольору. Верх рівномірно темно-коричневий, на задній стороні шиї переходить в більш чорнувате забарвлення. Махових і рульове пір’я блідого сіро-коричневого кольору. Груди і живіт від блідо-жовтого до жовтувато-аматорського кольору, в той час як груди у верхній частині мають широку темно-коричневу смугу. Лапки і пальці сови очкової неотропічної майже повністю до кігтів вкриті пір’ям вершково-аматорського кольору. На частині пальців, де нема пір’я, колір білуватий або блідо-сірий, кігті темні.

Сова очкова неотропічна (Pulsatrix perspicillata)
Пташеня сови очкової неотропічної

Пір’я пташенят сови очкової неотропічної в основному біле з контрастним чорнуватим у формі серця обличчям і коричневим забарвленням на крилах і хвості.

Це одинокий птах. Мирне асоціювання з іншими представниками свого виду тільки в репродуктивних цілях.

Веде нічний спосіб життя. Активна фаза життєдіяльності триває зазвичай з настанням сутінків до світанку. Улаштовуються спати поодинці вранці на дереві з густим листям.

Більшість вокалу неотропічних очкових сов звучить в спокійні місячні ночі. Голос птахів цього виду – серія гуркотливих, стиснутих звуків з бавовняним ефектом, кожна наступна нота звучить нижче і слабкіше, але ритм стає частішим. Жіночий голос також має яструбиний крик, який можна порівняти з паровим свистком.

Полювання та харчування. Сови Pulsatrix perspicillata їдять дрібних ссавців, включаючи мишей, іноді опосума або скунса і навіть трипалого лінивця, комах, павуків, багатьох гусениць, летючих мишей, птахів за розміром з сойку чи голуба, крабів і жаб. Комах вихоплюють з листя. Очкові сови сканують навколишній простір. Коли жертва локалізована, неотропічна сова падає і миттєво хапає її пазурами.

Розмноження. Яйця відкладають в сухий сезон або на початку вологого сезону. Очкові сови гніздяться в дуплах дерев і відкладають 1-2 яйця, які висиджують самиці протягом 5 тижнів. Пташенята сови очкової неотропічної залишають гніздо через 5-6 тижнів. Вони перебираються на найближчі гілки задовго до того, як зможуть літати, але цілком залежать від своїх батьків на строк до одного року, як тільки стануть повноцінними. Часто у сови очкової виживає тільки одне пташеня.

Середовище проживання. В основному очкова сова зустрічається в густих тропічних лісах з великими деревами, на лісових галявинах, вторинне місцеперебування деяких представників особливо під час полювання – в сухому лісі, на лісових галявинах, деревах савани чи на плантаціях або напіввідкритих майданчиках з розсіяними деревами.

Залишити відповідь