Справжні сови (Strigidae)

Справжні сови або сов’ячі

Справжні сови (Strigidae) – птахи совоподібних. Існує 12 видів, поширених в Європі, Азії, Північній Африці, Америці. В Україні налічують три види: сова бородата (Strix nebulosa), сова довгохвоста (Strix uralensis), сова сіра (Strix aluco).

Сова бородата (Strix nebulosa) – птах великих розмірів (довжина тіла – 64—70 см, розмах крил – до 140 см, маса тіла біля 1,3 кг). Дорослий птах сірувато-бурий з темно-бурими і білуватими плямами. Молодий птах бурий з білуватими смугами.

Справжні сови або сов'ячі
Сова бородата (Strix nebulosa)

Сова бородата має великий лицевий диск з виразними концентричними колами, біля дзьоба білі смуги. Очі жовті.

Від сови довгохвостої відрізняється концентричними колами на лицевому диску, жовтими очима і темною плямою під дзьобом.

Мешкає в старих мішаних та хвойних лісах, на ділянках водно-болотних угідь.

Гніздування починається в березні–квітні на деревах на висоті 5-9 метрів. У кладці найчастіше 4 яйця. Висиджує яйця самиця, самець приносить їй їжу. Висиджують до 30 діб. Статева зрілість у пташенят наступає у віці 2—3 років.

Живе сова бородата до 20 років. Живиться мишоподібними гризунами, іноді невеликими ссавцями, птахами. Станом на 2009 рік в Україні налічувалося 20—35 пар. Популяцію в Європі оцінюють 2100-6700 пар.

Сову бородату внесено до Червоної книги України (2009). Включено до Конвенції CITES (Додаток II) – The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, Бернської конвенції (Додаток II).

Сова довгохвоста (Strix uralensis macroura) – птах великих розмірів (довжина до 59 см, розмах крил – 115 см, маса самця – 550—750 г, самиці – 700—1200 г), світло-сірого кольору, смугастий довгий клиноподібний хвіст, широкі крила. Хвіст виступає за кінці складених крил.

Справжні сови або сов'ячі
Сова довгохвоста (Strix uralensis)

Очі сови довгохвостої великі чорні. Дзьоб жовтий. Лицьовий диск сірий з білуватою смугою. Між очима вертикальні валики – брови з пір’я у формі півмісяця. Самиці більші за самців. Забарвлення самців і самиць не відрізняється.

Карпати заселяють дві морфи — темна і світла, які відрізняються інтенсивністю загального забарвлення до темно-бурого.

В України це один із найпоширеніших видів. Сова довгохвоста заселяє Українські Карпати частіше у букових, хвойних та мішаних лісах. Іноді залітає у Волинську, Київську, Сумську, Чернігівську, Черкаську та інші області. Загальна чисельність в Україні становить близько 1000 особин. Чисельність європейської популяції – 53000—140000 особин.

Справжні сови або сов'ячі
Сова Strix uralensis macroura

Гніздування відбувається у березні-квітні у старих гніздах інших птахів. У кладці від 4 до 6 яєць. Яйця висиджує самиця 27—29 днів. Пташенята з’являються з травня по липень включно. У гнізді живуть біля 30 днів, ще місяць тримаються в районі гнізда. Сова довгохвоста живиться переважно гризунами.

Сову довгохвосту внесено до Червоної книги України (1994, 2009), включено до Конвенції CITES (Додаток II), Бернської конвенції (Додаток II).

Сова сіра (Strix aluco) – осілий птах Полісся, Лісостепу, Криму й Карпат, зустрічається в степовій зоні. Птах середніх розмірів, довжина до 66 см, вага до 1200 г. Живиться дрібними гризунами, комахами, птахами та жабами.

Справжні сови або сов'ячі
Сова сіра (Strix aluco)

Крила короткі, заокруглений хвіст. На голові дві широкі білі з рябизною смуги. Очі великі, чорні. Між очей над дзьобом білі валики-брови у вигляді півмісяців. Дзьоб сірий. Пір’я є сірим або рудим. Від інших сов відрізняються розмірами, головою без «вушок».

Пташенята вкриті білим пухом з вохристим відтінком. Довкола очей сіруваті круги. Пір’я голови світліші ніж пір’я грудей. У шлюбний період самець видає звуки «ху-ху-хуу», а самиця: «кувіі-кувітт» або біля гнізда «бек-бек».

Гніздовий період починається на початку березня. Власного гнізда не робить. Гнізда влаштовує в старих дуплах лип, дубів, тополь, беріз, верб, осик. Гніздиться в глибоких нішах і тріщинах скель, іноді на горищах будинків.

В березні — квітні сова сіра відкладає яйця. Кладка сови сірої від 2 до 6 білих яєць. Яйця сова сіра відкладає на субстрат. Самиця висиджує кладку до 30 днів. Пташенята вилітають із гнізда через 35-40 днів.

Залишити відповідь