Страуси і пісок

Страуси і пісок
Голова страуса

Напевно ви не раз чули, що під час небезпеки страус ховає голову в пісок. Але, як з’ясувалося, це просто міф, що дійшов до наших часів завдяки легіонерам стародавнього Риму. Під час римської експансії, коли римляни поверталися додому, вони приносили з собою безліч історій і розповідей про завойовані території і про дивовижних тварин, деякі правдиві, деякі надзвичайні.

Страус (Struthio camelus, що в перекладі з грецької «горобець-верблюд») – безкілевий нелітаючий птах, єдиний сучасний представник родини Struthionidae (страусові).

Африканський страус – найбільший серед сучасних птахів (масою до 156 кг, висотою до 270 см), має щільну статуру, довгу шию і невелику сплощену голову. Дзьоб у страуса прямий і плоский, з роговим «кігтем» наддзьобок. Очі великі, з густими верхніми повіями. Грудна мускулатура слаборозвинена, скелет не пневматичен, за винятком стегнових кісток. Крила у страусів недорозвинені, два пальця на них з кігтями-шпорами. Нижні кінцівки сильні і довгі, всього з двома пальцями. Один з пальців закінчується подобою рогового копита – на нього страус спирається, коли біжить.

Страуси і пісок
Потужні ноги страуса

Оперення у страуса рихле, кучеряве. Пір’я росте по всьому тілу більш-менш рівномірно, птерилії відсутні. Будова пір’я примітивна: між борідками майже нема зчеплення, тому щільних пластинок-опахал не утворюється. Голова, шия і стегна не оперені, також є гола ділянка шкіри на грудях (грудна мозоль), на яку страус спирається, коли лягає. Колір оперення дорослого самця чорний, пір’я хвоста і крил біле. Самиця страуса дрібніше самця. Її забарвлення ​​в сірувато-бурому кольорі, пір’я крил і хвоста – брудно-біле.

Ареал проживання страусів охоплює сухі безлісі простори Африки і Близького Сходу, включаючи Ірак (Месопотамію), Іран (Персію) і Аравію. Ксенофонт згадує про численних страусів, які водилися на Близькому Сході в пустелях на заході від річки Євфрат, але через інтенсивне полювання їх популяція скоротилася. Підвид близькосхідний Struthio camelus syriacus вважають зниклим з 1966 року. Ще раніше, в плейстоцені і пліоцені, різні види страусів були поширені в Передній Азії, в Центральній Азії і в Індії, а також на півдні Східної Європи.

Сьогодні існує два базові типи африканського страуса: страуси Східної Африки з червоними шиями і ногами і два підвиди з синювато-білими шиями і ногами. Підвид Struthio camelus molybdophanes, що водиться в Ефіопії, північній Кенії і Сомалі, іноді виділяють в окремий вид – страус сомалійський. Інший підвид страусів з сірими шиями (Struthio camelus Australis) мешкає в південно-західній Африці, де його ареал вкрай мозаїчний. У підвиду Struthio camelus massaicus (масайський страус) під час шлюбного сезону шия і ноги забарвлені в яскраво-червоний колір. В Північній Африці виділяють ще один підвид – Struthio camelus camelus. Його природний ареал простягається від Ефіопії і Кенії до Сенегалу, а на півночі – до східної Мавританії і південного Марокко.

Страус мешкає у відкритих саванах і напівпустелях. Поза шлюбний сезон страуси зазвичай тримаються невеликими зграями або сім’ями. Сім’я складається з дорослого самця, чотирьох-п’яти самиць і пташенят. Нерідко пасуться страуси разом з табунами зебр і антилоп і разом з ними здійснюють довгі переселення по африканським рівнинах. Завдяки зросту і прекрасному зору, страуси перші помічають небезпеку і кидаються тікати зі швидкістю до 60-70 км за годину з довжиною одного кроку 3,5-4 м. При необхідності круто змінюють напрямок бігу, не знижуючи швидкості. Молоді страуси вже в місячному віці бігають зі швидкістю до 50 км за годину.

Харчуються страуси переважно рослинами – пагонами, квітами, насінням, плодами, але при нагоді ці птахи поїдають дрібних тварин – комах (сарану), рептилій, гризунів і залишки від трапез хижаків. Молоді птахи харчуються тільки тваринною їжею.

У неволі страусу потрібно близько 3,5 кг їжі на день. Оскільки у страусів немає зубів, для подрібнення їжі в шлунку птахи ковтають дрібні камінці і часто разом з ними все, що попадається: цвяхи, шматки дерева, заліза, пластмаси і т. д. Тривалий час страуси можуть обходитися без води, отримуючи вологу з рослин, які вживають в їжу, однак при нагоді охоче п’ють і люблять навіть купатися.

Страуси і пісок
Страус збирає камінчики

Яйця страусів, залишені без нагляду, часто стають здобиччю хижаків. Стерв’ятники, наприклад, беруть камінь в дзьоб і кидають його на яйце до тих пір, поки воно не розіб’ється. Іноді пташенят ловлять леви. Однак дорослі страуси небезпечні навіть для великих хижаків – одного удару їх сильної ноги, озброєної твердим кігтем, достатньо, щоб серйозно поранити або навіть вбити лева. Відомі випадки, коли самці, захищаючи свою територію, нападали на людей.

Красиві махові і стернові пера страусів здавна користувалися попитом – з них робили опахала, віяла і плюмажі головних уборів. Міцна шкаралупа яєць використовувалася африканськими племенами, як судини для води, а в Європі з цих яєць робили гарні кубки.

Через пір’я, яке йшло на віяла і прикрасу дамських капелюхів, страусів майже винищили в XVIII – початку XIX ст. Коли б в середині XIX століття страусів не почали розводити на фермах, то, можливо, до теперішнього часу вони були б вже повністю винищені, як був винищений близькосхідний підвид страуса.

Сьогодні страусів розводять більше ніж в 50 країнах світу (включаючи країни з холодним кліматом, наприклад, Швецію), проте більшість цих ферм як і раніше зосереджена в Південній Африці.

В даний час страусів розводять переважно заради дорогої шкіри і м’яса. М’ясо страусів нежирне і містить мало холестерину. Додатковими продуктами є яйця і пір’я. Пір’я з птахів не висмикують, а раз або два на рік акуратно зрізують близько до шкіри. Для такої операції підходять страуси 2-3-річного віку – у молодих птахів пір’я нецінне.

Страус – полігамний птах. В групах з 3-5 птахів – один самець і кілька самиць. Іноді дорослі птахи збираються зграями по 20-30 особин, але тільки у позагніздовий час, а статевонезрілі страуси на півдні Африки – і до 50-100 особин.

Самці страусів під час шлюбного сезону займають територію від 2 до 15 км. Коли приходить час розмноження, самці страусів своєрідно токують, залучаючи самиць. Самець опускається на цівки, ритмічно б’є крилами, закидає голову назад і треться потилицею об власну спину. Шия і ноги у самця в цей період набувають яскравого забарвлення. Змагаючись за самицю, самці видають шипіння та інші звуки. Можуть сурмити: для цього вони набирають повний зоб повітря і з силою проштовхують його через стравохід – при цьому лунає подібність глухого реву.

Домінантний самець покриває всіх самиць в гаремі, але пару утворює тільки з домінантною самицею і разом з нею висиджує пташенят. Яйця всі його самиці відкладають в загальну гніздову ямку, яку самець вишкрібає в землі або в піску. Її глибина всього 30-60 см.

Страуси і пісок
Кладка страуса

Яйця страусів – найбільші в пташиному світі, хоча щодо розмірів самого птаха вони невеликі: довжина яйця – 15-21 см, маса – 1,5 – 2 кг (це приблизно 25-36 курячих яєць). Шкаралупа страусиного яйця до 0,6 см товщиною, зазвичай солом’яно-жовтого кольору, рідше темніша або біла. У Північній Африці загальна страусина кладка складається з 15-20 яєць, на півдні материка – з 30, в Східній Африці число яєць в кладці іноді доходить до 50-60. Кожна самиця відкладає яйця раз на 2 дні.

Коли домінантна самиця відкладе всі яйця, вона вимагає, щоб інші самиці віддалилися, накочує в центр кладки власні яйця (вона відрізняє їх за фактурою шкаралупи) і приступає до насиджування.

Страуси і пісок
Яйце страуса в порівнянні з яйцем курки і перепела

Яйця вдень ​​поперемінно висиджують самиці (через їх протекційне забарвлення, що зливається з ландшафтом), вночі – самець. Нерідко вдень ​​яйця залишаються без нагляду і обігріваються променями сонця. Насиджування триває 35-45 днів. Часто деякі яйця, а іноді і вся кладка, гинуть через недовисиджування. Міцну шкаралупу пташеня страуса зламує близько години, іноді й довше. Впирається однією ногою в тупий кінець яйця, іншою ногою в гострий і стукає дзьобом в одне місце, поки не з’явиться маленька дірочка. Потім робить ще кілька дірочок. Щоб остаточно виламати собі вихід, пташенятко змушене бити по шкаралупі потилицею, тому африканські страуси вилуплюються з гематомами на потилиці, які швидко потім проходять.

Страуси і пісок
Кладка страусів

Коли пташенята вилуплюються, дорослий страус розбиває яйця, які зіпсувалися (вони зазвичай лежать по краях і на них злітаються мухи, які і служать їжею пташенятам).

Страусята вилуплюються зрячими, покриті пухом і здатні до пересуванню. Пташенятко, що тільки вилупилося, важить близько 1,2 кг, у віці чотирьох місяців досягає 18-19 кг. На наступний день після вилуплення пташенята залишають гніздо і подорожують разом з батьком в пошуках їжі.

Страуси і пісок
Сім’я страусів

Протягом перших 2 місяців життя маленькі страусята покриті бурими жорсткими щетинками, потім їх наряд стає схожим на забарвлення самиці. Справжнє пір’я з’являється на другому місяці, а чорне пір’я у самців страусів – тільки на другому році життя. Здатними до розмноження страуси стають у віці 2-4 років. В середньому африканські страуси живуть до 75 років.

Страуси і пісок
Пташенятко страуса

Пташенята міцно прив’язані один до одного. Якщо дві групи пташенят виявляються занадто близько, то змішуються, і їх вже не розділити. Батьки вступають в сутичку один з одним. Переможці беруть на себе турботу про всіх дітей, тому нерідко зустрічаються групи різновікових пташенят.

Легенда, що наляканий страус ховає голову в пісок, ймовірно, походить від того факту, що самиця страуса, яка сидить на гнізді, в разі небезпеки розпластує по землі шию і голову, прагнучи стати непомітною на тлі навколишньої савани. Якщо до такої птиці наближається хижак, вона миттєво схоплюється і тікає, видаючи гучний рев.

Страуси і пісок
Страус в русі

Інстинкт виживання при вигляді хижаків у страусів розвинений не менше ніж у інших представників світу тварин. Цей птах, вага якого іноді досягає 150 кг, з дуже сильними ногами і він не буде просто сидіти і чекати поки хижак на нього нападе. Страус з легкістю бігає на величезні дистанції, а в разі небезпеки може розвинути швидкість до 95 км за годину. У разі якщо страусові нікуди сховатися, то за своє життя він готовий боротися до кінця. Одним ударом своєї лапи цей птах здатний з легкістю вбити будь-якого хижака.

Страуси живуть зграями і відпочивають по черзі. У той час як одні родичі сплять, інші охороняють і уважно стежать за безпекою. Завдяки великому зросту і гарному зору, небезпеку вони помічають здалеку і одразу повідомляють своє оточення про наближення хижака.

Те, що страуси в разі небезпеки ховають голову в пісок, не більше ніж фікція, найімовірніше, вигадана солдатами стародавнього Риму. Думка, що страуси ховають голову в пісок, рятуючись з переляку, бере початок в роботах римського мислителя Плінія Старшого, який чомусь вважав, що «страуси представляють, що коли вони засовують голову і шию в землю, все їхнє тіло їм здається прихованим». З тих пір і пішло метафоричне вираження «закопувати голову в пісок». Насправді, свою голову страуси в землю не закопують. Хоча іноді можна спостерігати страуса, який схилив голову до землі, але в цей час він просто збирає із землі і ковтає маленькі тверді камінчики гравію і піску, які йому необхідні для подрібнення їжі в шлунку.

З цього міфу народився вираз, який вказує людині на неправильне ставлення до проблеми при її виникненні. Єдиною істотою, яка часто поводиться нераціонально, є людина. Ось хто дійсно вміє ховати голову в пісок своїх ілюзій. «Страусина поведінка» – це невірний спосіб боротьби з неприємностями. Тобто потрібно «не ховати голову в пісок», а знайти правильне рішення.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*