Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)

Синьонога або галапагоська олуша (лат. Sula nebouxii, англ. Blue-footed Booby) – морський птах з родини Sulidae (олушеві), що налічує біля десяти видів довгокрилих морських птахів. Синьоногу олушу відносять до роду Sula, який включає шість видів бакланів.

Синьонога олуша – природний мешканець тропічних і субтропічних островів Тихого океану. Цього птаха можна знайти в районі Каліфорнійської затоки вздовж західного узбережжя Центральної та Південної Америки вниз до Перу. Приблизно половина всіх гніздових пар гніздяться на Галапагоських островах.

Офіційну назву цей вид птахів отримав в рік смерті Чарльза Дарвіна (в 1882 р.) на підставі зразків, зібраних на Галапогоських островах. Є два визнаних підвиди: Sula nebouxii excisa Todd, 1948 і Sula nebouxii nebouxii Milne-Edwards, 1882. Найближчий родич птаха Sula nebouxii є Peruvian booby. На підставі дослідження екологічних та біологічних характеристик вчені вважають, що ці два види відділилися один від одного зовсім недавно.

Назва booby походить від іспанського слова бобо («дурний», «дурень» або «клоун»), тому що синьонога олуша, як і інші види морських птахів, незграбна на суші. Також вони здаються не дуже розумними через очевидну безстрашність перед людиною.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Олуші

Вид птахів Sula nebouxii легко відрізнити за яскраво-синіми ногами. Це статева ознака олуш. Під час шлюбного ритуалу самці синьоногої олуші демонструють свої ноги, піднімають їх вверх–вниз перед самицею.

Самиця олуші крупніша за самця – в довжину до 90 см з розмахом крил до 1,5 м. Середня довжина самця синьоногої олуші становить 81 см з вагою тіла до 1,5 кг.

Крила птаха загострені, довгі, коричневого кольору. Шия і голова синьоногої олуші світло-коричнева з білими прожилками, живіт вкритий чисто білим оперенням. Пташенята синьоногої олуші вкриті шаром м’якого білого пуху, мають чорні ноги і дзьоб.

Очі олуші розташовані по обидві сторони від її дзьоба і зорієнтовані в передньому напрямку, що дозволяє мати відмінний бінокулярний зір. Очі відмічені жовтим кольором, у самців виділені більш жовтим, ніж у самиць. Оскільки синьонога олуша часто ловить рибу, занурюючись з головою у воду, вона змушена постійно закривати в цей час ніздрі, що вимагає дихання через кути рота.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Олуша з відкритим дзьобом

Синьоногі олуші вміють видавати хрипкі звуки або багатоскладні хрюкання, крики і тонкі свистячі шуми. Дослідники проаналізували крики синьоногої олуші і провели експериментальні відтворення: виклики відрізнялися між статями і мали унікальні індивідуальні особливості. Також було встановлено, що самці і самиці олуші можуть відрізняти заклики своїх товаришів від інших. Птахи зграї легко розпізнають один одного за криком. Самці цього виду відкидають голову і свистять при побіжному погляді на політ самиці.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Олуша демонструє свої ноги

Найбільш характерною примітною ознакою синьоногих олуш є ноги блакитного кольору, який може варіюватися від блідо-бірюзового до глибокого аквамарину. Самці і молоді птахи мають більш світлий колір ніг, у самиць темніший колір ніг.

Синьоногі олуші є моногамними, але серед Sula nebouxii спостерігається і двоєженство. Відбувались випадки, коли дві самиці і один самець, всі разом, поділяли одне гніздо.

Під час залицяння самець синьоногої олуші демонстративно виставляє напоказ свої сині ноги і танцює, щоб справити враження на самицю. Самець, показуючи ноги, представляє гніздо і закінчує ритуал спарюванням з кінцевим відображенням ноги. Танець також включає в себе «SKY-вказівки»: птах піднімає голову до неба і зберігає при цьому крила і хвіст піднятими.

Синьонога олуша – це морський птах, у якого потреба в землі виникає в часи розмноження. Розмножуються птахи Sula nebouxii уздовж скелястих берегів східної частини Тихого океану. За кілька тижнів до кладки яєць синьонога олуша може захищати одразу два або три (поки не віддасть перевагу одному з них) місця гніздування, які складаються з голої чорної лави в невеликих латках дерну.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Синьонога олуша (Sula nebouxii)

Самиці синьоногої олуші набувають статевої зрілості у віці 1 року і до 6 років, в той час як самці починають розмножуватися з 2 до 6 років. Птахи гніздяться в колоніях на островах Центральної і Південної Америки. У синьоногої олуші дуже обмежений натальний розгін. Це означає, що молода пара для власної першої репродукції не йде далеко від своїх початкових натальних гнізд, де утворюються щільні колонії із сотень синьоногих олуш.

Залишаючись близько до гніздування батьків, синьонога олуша швидше за все займе гніздо високої якості. В місці, де батьки успішно підняли курчат до репродуктивного віку, їх гніздування повинне бути ефективним і надійно захищеним від хижаків і паразитів і розташованим в придатному для зльоту і посадки місці. Гніздівлі птахів знаходяться на відносно далекій відстані одне від одного.

Синій колір перетинчастих ніг птаха Sula nebouxii походить від каротиноїдів – органічних пігментів, які птах отримує з раціону харчування свіжою рибою. Каротиноїди діють як антиоксиданти і стимулятори імунної системи. Припускають, що пігментація каротиноїдами є показником імунологічного стану індивідуума. Сині ноги птахів виду Sula nebouxii також є показником поточного стану здоров’я організму.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Синьоногі олуші

У птахів Sula nebouxii, які експериментально були обмежені в харчах протягом сорока восьми годин, відбувалося зниження яскравості ніг у зв’язку зі зменшенням ліпідів і ліпопротеїнів, які використовуються для поглинання і транспортування каротиноїдів. Таким чином ноги синьоногої або галапагоської олуші – це швидкий і надійний показник поточного рівня в режимі харчування. Тобто блакитні ноги як сигнал імунологічного стану здоров’я представників виду Sula nebouxii є показником для статевого відбору.

Сині ноги самців олуші в період токування відіграють значну роль. Самиці нехтують самцем, ноги якого виглядають сіро-блакитними, обирають самця з пофарбованими в синій колір ногами. Яскравість ніг олуші з віком зменшується, тому самиці, щоб з’єднатися з молодим партнером, обирають самця з яскравими ногами. Вони мають більш високу народжуваність і більш здатні проявляти батьківську турботу. Самиці постійно оцінюють стан свого партнера за кольором ніг.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Синьонога олуша на полюванні

Самці також оцінюють репродуктивну цінність своєї партнерші. Самиці, які відкладають великі й яскраві яйця, знаходяться в кращому стані і мають велике репродуктивне значення. Самці олуші демонструють більшу уважність і батьківську турботу до крупніших яєць, тому що ці яйця наділені очевидною генетичною якістю. Менші яйця олуші отримують менше батьківської турботи.

Як індикатор здоров’я колір ніг самиці Sula nebouxii теж враховується. З одного експерименту дослідники дізналися, що самці олуші готові здійснювати догляд і за великими і за маленькими яйцями однаково, якщо самиця має яскраві кольорові ноги, тоді як самець в парі з самицею з блідими ногами інкубував тільки більші яйця.

Раціон синьоногої олуші майже завжди з риби, яку птах отримує під час дайвінгу або під час плавання під водою в пошуках здобичі. Дієта синьоногої олуші в основному складається з сардин, анчоусів, скумбрії, летючої риби, до смаку також кальмари і субпродукти. Полювання за видобутком починається переважно рано вранці або в передвечірній час.

Птахи літають над поверхнею моря і видивляються рибу, при цьому дзьоб завжди спрямований вниз. Складають крила і пікірують стрімко в воду на глибину і в разі успіху з’являються з рибою в дзьобі на відстані декількох метрів від місця занурення.

Цікавий той факт, що полюють олуші на рибу не під час занурення, а при спливанні. Причиною цього є яскравий, світло-сріблястий малюнок на животі риби. Іноді олуші хапають летючих риб в повітрі, якщо ті пересуваються над водою.

Sula nebouxii полює поодинці, парами або навіть великими зграями. Коли ведучий птах бачить рибу на мілководді, це є сигналом для іншої частини групи, і вони всі в унісон занурюються в воду, падаючи тілом вниз, як стріла. Дайвінг може бути зроблено з висоти 10-30,5 м, а іноді і 100 м. Ці птахи потрапляють у воду зі швидкістю біля 97 км за годину і можуть триматися на глибині 25 м. Їх черепа містять спеціальні повітряні мішечки, які захищають мозок від величезного тиску.

Полюють і їдять олуші зазвичай під водою. Деякі синьоногі олуші вважають за краще харчуватися самостійно, а не з групою. Самець менше за самицю і має пропорційно більший хвіст, який дозволяє самцю ловити рибу на мілководді і також в глибоких водах. Самиця крупніша і може нести більше їжі.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Пташеня синьоногої олуші

Зазвичай синьонога олуша відкладає 2-3 яйця за один раз. Яйця відкладаються протягом 4-5 днів один від одного. Спостерігається асинхронне вилуплення, це означає, що яйця, які закладені першими, вилупляться першими, в результаті чого відбувається нерівність росту і розміру між братами і сестрами, що призводить до випадкового сибліциду (Siblicide – умертвіння немовлят близькими родичами) в періоди дефіциту продовольства – ефективна модель для вивчення конфлікту між батьками і нащадками через дитячі ревнощі.

Кладку висиджують обоє батьків, замінюючи один одного під час інкубації яєць. Щоб тримати яйця теплими синьонога олуша використовує свої ноги. Інкубаційний період складає 41-45 днів. Самець забезпечує їжею пташенят в першій частині їх життя, тому що він навчений спеціалізованому дайвінгу.

Курчата олуші підживлюються рибою, яку батьки випльовують зі свого рота, тобто годують пташенят через відрижки.
Якщо батько синьоногої олуші не має достатньої кількості продовольства для всіх пташенят, він буде годувати тільки найбільше курча, щоб принаймні хоч одне вижило. Пташенята залишають гніздо через 102 дні.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Синьоногі олуші, пташенята

Менші пташенята не показують чітких відмінностей в розмірі за ознакою статі, але самиці ростуть швидше за самців. Експерименти показали, що у синхронному виводку виростають більш агресивні курчата. Пташенята в асинхронному виводку були менш жорстокими. Ця модель поведінки, можливо, відбувається через формування племінних ієрархій, що дійсно допомагає при низькому рівні харчування.

Підлеглі пташенята в асинхронному виводку вмирають швидше, таким чином звільняючи батьків від тягаря годування потомства. Курчата синьоногої олуші приводять до загибелі рідного брата в залежності від умов навколишнього середовища. Курча, яке вилупиться першим, вб’є молодшого через нестачу продовольства. Воно енергійно заклює його або перетягне молодшого брата за шию і просто витіснить з гнізда.

Експериментально виявлено, що молодь у виводку (яким менше шести тижнів) клює в три рази швидше ніж старші, можливо через відносну нездатність молодих курчат олуші захистити себе від нападу птахів. Старші пташенята олуші привертають до себе більше уваги батьків своїм розміром і помітністю, що служить ефективним стимулом при вигодовуванні. Старший брат (А – курча) може нанести шкоду молодшому (В – курча), контролюючи доступ до їжі, але спостерігається також серед курчат певна ступінь терпимості по відношенню до молодшого брата під час короткострокових періодів браку продовольства.

Синьонога олуша (лат. Sula nebouxii)
Стрибок в воду. Олуша синьоногий. Фото Річарда Шаксмита

Батьки синьоногої олуші навіть в точці сибліциду не втручаються у боротьбу їх потомства, іноді навіть підтримують нерівність між пташенятами, щоб полегшити кончину молодшого. Батьки зміцнюють ієрархію виводка шляхом частішої подачі їжі домінуючому пташеняті. У виводку між пташенятами завжди існує домінантно-підлегла ієрархія. Домінуючі A-пташенята ростуть швидше і виживають в дитинстві частіше, ніж підлеглі B-курчата, хоча немає насправді різниці в репродуктивному успіху між двома типами братів і сестер в подальшому дорослому житті.

В одному поздовжньому дослідженні не було ніяких довгострокових ефектів в ієрархіях домінування. Насправді спостерігалося, що часто підлеглі пташенята олуші виробляють гнізда самостійно від своїх домінуючих братів і сестер.

Див. також: Червоний ібіс

Залишити відповідь