Категорії
Природа Різне Тварини

Тамандуя

Тамандуя південна (лат. Tamandua tetradactyla) – вид ссавців з родини Myrmecophagidae (Мурахоїдові).

Тварину ще називають чотирипалим мурахоїдом через чотири пальці на передніх лапах з довгими кігтями (кіготь третього пальця росте до 10 см довжиною), на задніх лапах тварина має по п’ять пальців. Загальна довжина тварини тамандуя – 54-88 см, хвіст – від 40 до 59 сантиметрів довжиною. Важить тамандуя в межах – 4-5 кілограмів. Хвіст чіпкий, знизу і на кінці голий, використовує його як п’яту кінцівку. Хутро коротке, густе, жорстке і настовбурчується, світло-бежевого або золотистого кольору з темним «жилетом» на спині від жовтувато-коричневого до чорного забарвлення.

Вид населяє Південну Америку на схід від Анд. Зустрічається в Аргентині, Болівії, Бразилії, Колумбії, Еквадорі, во Французькій Гвіані, Гаянах, Парагваї, Перу, Суринамі, Тринідаді і Тобаго, Уругваї, Венесуелі. Мешкає на узліссях, в лісах, мангрових заростях і саванах поблизу струмків і річок. Висота проживання простягається до 2000 м над рівнем моря.

Це поодинока тварина, зазвичай веде нічний спосіб життя. Протягом дня відпочиває в порожнистих стовбурах дерев або норах інших тварин. Має поганий зір, їжу знаходить завдяки гарному нюху. Харчується в основному мурахами і термітами. Потужними кігтистими передніми лапами розриває мурашники і термітники і злизує комах довгим 40-сантиметровим трубчастим язиком, зубів не має. При цьому з раціону виключені види комах, які виділяють для захисту їдкі хімічні речовини. Полюбляє тамандуя також бджолиний мед і пташині яйця.

Більшу половину свого життя проводить на деревах. На землі тварина незграбна, не вміє бігати галопом, для самооборони використовує свої кігтисті лапи.

У віці одного року самиці тамандуя досягають статевої зрілості. Шлюбний сезон зазвичай відбувається восени, хоча вид здатний до зачаття протягом всього року. Період вагітності триває від 130 до 150 днів. Навесні народжується єдине дитинча, зрідка в посліді близнюки. Зовнішньо новонароджене дитинча нагадує своїх батьків, колір хутра однорідний, коливається від білого до чорного. Деякий час він подорожує на спині матері.

Максимальна тривалість життя у полоні – майже 10 років.

Підвиди: Tamandua tetradactyla nigra, Tamandua tetradactyla quichua, Tamandua tetradactyla straminea, Tamandua tetradactyla tetradactyla.