Заєць-біляк

Заєць-біляк (Lepus timidus) – вид гризунів роду Заєць (Lepus) з родини Зайцеві.

У зайців в Шотландії проблеми

Доросла тварина довжиною тіла – 44-74 см, вагою – 2,5-5,5 кг. Забарвлення влітку буро-сіре, зимою – біле. Хвіст сірий, кінчики вух чорні протягом всього року. Поширений в тундровій і лісовій зонах північної півкулі. В Україні біляк – рідкісний звір, більше зустрічається в українському Поліссі. Взимку влаштовує собі схованки в снігу. Живиться трав’янистими та деревно-чагарниковими (кора, молоді пагони, бруньки) рослинами. Початок гону – лютий – березень, вагітність триває близько 50 днів. Самиця народжує 13- рази на рік по З-6 зайченят (зрячі, вкриті пухом і здатні пересуватися).