Категорії
Природа Тварини

Червоний ібіс

Таксономія червоних ібісів,
Опис червоних ібісів,
Розповсюдження і місця проживання червоних ібісів,
Розмноження червоних ібісів,
Годування червоних ібісів,
Соціальна поведінка червоних ібісів,
Відносини з людьми.

Червоний ібіс
Червоний ібіс

Червоний ібіс (Eudocimus ruber або Scarlet ibis) – птах з родини ібісові. Мешкає в тропічній частині Південної Америки і островів Карибського моря. За своїми формами нагадує більшість з інших двадцяти семи видів ібісів, що дійшли до нас, але його дивним чином відрізняє його блискуче червоне забарвлення.

Це середнього розміру болотяний птах, витривалий, плідний.

Знаходиться під захистом у всьому світі, але легітимність червоного ібіса відносно його біологічної класифікації залишається спірною.

Його традиційна класифікація за Ліннеєм – унікальний вид. Але все більше вчених відносять Eudocimus ruber разом з його близьким родичем Eudocimus albus до підвидів більш загального виду американських ібісів.

Таксономія червоних ібісів. Спочатку в 1758 році, враховуючи біномінальну номенклатуру, вид вперше був класифікований як Scolopax rubra (назва включає латинський прикметник RUBER – «червоний»), пізніше – Guara rubra і в кінцевому рахунку – Eudocimus ruber.

Червоний ібіс
Самець Червоного ібісу

Біологічно червоний ібіс дуже тісно пов’язаний з американським білим ібісом Eudocimus albus (іноді вважають конспецифічним з ним, залишаючи сучасній науці розділення за таксономією). Кожен з представників цих двох видів птахів має точно такі ж самі кістки, кігті, дзьоби, механізми пера та інші функції. Одна їх помітна різниця полягає в пігментації, тому традиційна таксономія розцінила цих птахів як окремі і різні види.

Ранні орнітологічні дослідження не виявили ніякого природного схрещування між червоним ібісом і білим, що говорить на користь версії про два окремих види.

Червоний ібіс
Червоний ібіс на полюванні

Пізніше дослідники Cristina Ramo і Benjamin Busto знайшли докази схрещування в популяції, де діапазони червоного і білого ібісів перекриваються вздовж узбережжя в Льяносі в Колумбії і в Венесуелі (ісп. Llanos – тип тропічного лісостепу).

Вчені спостерігали за особинами двох видів спаровування і за спаровуванням гібридних ібісів з блідо-помаранчевим оперенням (або ібісів білого оперення з рідкісними помаранчевим пір’ям) і припустили, що ці птахи були класифіковані як птахи одного виду.

Червоний ібіс
Самиця червоного ібісу

Гібридизація, як відомо, часто відбувається в неволі. Тим не менш, двоколірні форми збереглися в дикій природі, незважаючи на перекриття діапазону і гібридне потомство, що має характерний колір, тому відповідно до концепції згуртованості видів вони будуть функціонально різних видів.

Сьогодні деякі біологи хочуть об’єднати Eudocimus ruber і Eudocimus albus у два підвиди того ж самого виду американського ібіса. Інші просто визначають обох представників як один і той же вид зі зміненим червоним кольором.

Опис червоних ібісів. Оперення дорослих птахів яскраво-червоне. Пір’я може мати різні відтінки, але тільки кінчики крил надійного чорнильно-чорного, іноді темно-синього кольору. Зустрічається таке маркування крил тільки у найдовших представників. У противному випадку забарвлення цих птахів є яскравим помаранчево-червоним, майже світиться.

Червоні ібіси мають червоний дзьоб і червоні ноги, проте дзьоб іноді чорнуватий, особливо на кінці. Дзьоб червоного ібіса довгий, вузький, вигнутий. Ноги і шия довгі і витягуються під час польоту.

Червоний ібіс
Червоний ібіс, тривалість життя складає біля 20 років

Неповнолітній червоний ібіс має поєднання сірого, коричневого і білого кольорів. Зі зростанням важка дієта з червоних рачків формує червоне забарвлення. Зміна кольорів відбувається після другої ліньки підлітка, приблизно в той час, коли він починає літати. Зміна пір’я поступово поширюється зі спини і по всьому тілу, збільшуючись за інтенсивністю протягом двох років. Червоний ібіс є єдиним у світі представником куликів з червоним забарвленням.

Дорослі птахи довжиною 55-63 см, самці трохи більші за самиць. Їхній дзьоб також в середньому на 22% довший ніж у самиць. Важать вони близько 1,4 кг. Тривалість життя червоного ібіса приблизно шістнадцять років в дикій природі і біля двадцяти років у неволі.

Дорослий червоний ібіс має розмах крил близько 54 см. Хоча більшу частину свого часу проводить пішки або пробирається через воду, цей птах – дуже сильний льотчик і здатен легко мігрувати на великі відстані польоту. Перелітають вони зграями, формуючи класичний клин – V.

Розповсюдження і місця проживання червоних ібісів. Діапазон розповсюдження червоних ібісів дуже великий. Колонії птахів знаходяться по всіх великих районах Південної Америки і Карибських островів. Існують корінні зграї в Аргентині, Бразилії, Колумбії, Французькій Гвіані, Гайані, Суринамі, і Венесуелі, а також на Нідерландських Антильських островах, на островах Тринідаду і Тобаго.

Червоний ібіс
Червоні ібіси (Eudocimus ruber)

Зграї червоних ібісів збираються в водно-болотяних угіддях, на болотистих місцях, в грязьових смугах берегової лінії і лісу.

Існують віддалені колонії в мангрових заростях району Baixada Santista в Сантос-Кубатаї, на південному сході Бразилії, які знаходяться під загрозою зникнення.

Найбільш сконцентровані вони в області між льяносом західної Венесуели і східної Колумбії.

Родюча і віддалена тропічна савана рівнини – льянос забезпечує безпечну гавань, далеку від людського вторгнення. Поряд зі своїми відносними родичами bare-faced ibis червоний ібіс є дивно плідним і помітним в регіоні.

Червоні ібіси, яких ще називають перелітними волоцюгами, зустрічаються в Белізі, Еквадорі, Панамі, Арубі, на Кубі, в Домініка, Гренаді, на Ямайці і навіть в Сполучених Штатах.

Можливо в XIX столітті або раніше вид був природнім на узбережжі Мексиканської затоки, Gulf Coast. Серед птахів Америки Джон Джеймс Одюбон (John James Audubon) якось наштовхнувся на трьох червоних представників в Луїзіані. Тим не менше, практично всі сучасні прояви цього виду в Північній Америці були інтродуковані або виведені.

В 1962 в гнізда білих ібісів в парку Hialeah (Флорида) були поміщені яйця Scarlet ibis. В результаті отримали гібридну популяцію рожевих ібісів (pink ibises), які іноді зустрічаються до цих пір.

Розмноження червоних ібісів. Пари червоних ібісів будують гнізда в простому стилі. Це зазвичай вільні майданчики з нехитро укладених паличок.

Ночують вони під листовими навісами, в основному воліючи до зручного притулку в берегових молодих мангрових деревах.

Червоні ібіси віддають перевагу сирим, брудним регіонам, болотам, але для безпеки будують свої гнізда на деревах і над водою. Якщо є можливість гніздяться на островах, де їхні яйця і пташенята найбільш вірогідно будуть в безпеці.

Щоб привернути самицю, самець червоного ібісу виконує різноманітні ритуали: чистить пір’я, тремтить, цокотить дзьобом, треться головою і високо літає. Як і у більшості птахів, передача насінної рідини при спаровуванні відбувається під час зовнішнього контакту між клоакальними отворами.

Після періоду вагітності, від п’яти до шести днів, самиця відкладає від трьох до п’яти гладких матових яєць, які інкубуються протягом 19-23 днів.

Після успішного залицяння пари залишаються вірними і розділяють батьківські обов’язки.

На південному сході Бразилії ібіси збираються в колонії в середині вересня і будують гнізда на початку листопада.

Самиці цього виду птахів відкладають яйця в три хвилі: на початку листопада, грудня і наприкінці січня.

Годування червоних ібісів. В пошуках їжі своїм помітно довгим і тонким дзьобом червоні ібіси досліджують м’який бруд або ґрунт під рослинами. Популярною для них їжею є не тільки креветки. Недавнє дослідження в льяносі виявило, що частина дієти цих птахів складається з комах, більшість з яких скарабеї і жужелиці, зокрема жук-скарабей Dyscinetus dubius.

На відміну від супутніх американських білих ібісів, останній збирає більше жуків, риби і ракоподібних. Вживають багато креветок та іншу подібну їжу (маленьких крабів, молюсків та інших ракоподібних).

Велика кількість креветок та інших корисних молюсків виробляє надлишок астаксантину – каротиноїду, який є ключовим компонентом червоної пігментації птаха. Тому при проживанні в зоопарках дієта птахів часто містить буряк і моркву, для підтримки кольору їхнього оперення.

Льянос відрізняються тим, що ці водно-болотяні рівнини в одному регіоні утримують сім видів ібісів, але червоні ібіси, щоб вкрасти їхню їжу, є найбільш агресивними до інших видів.

Також червоні ібіси спостерігають за блідими свистячими качками (Dendrocygna viduata) та домашньою худобою і ловлять комах, порушених ними.

Соціальна поведінка червоних ібісів. Червоний ібіс – доброзичливий птах, товариські налаштований і під час пошуків їжі, і при захисті молоді. Вони живуть у зграях з тридцяти або більше особин. Гнізда сімейні пари червоних ібісів влаштовують в безпосередній близькості від інших пар, наприклад, на тому ж дереві.

Для захисту своєї зграї птахи цього виду часто збираються у великі колонії з кількох тисяч особин. Для додаткової безпеки під час годування і польотів червоні ібіси стають загальними супутниками лелек, колпиць, білих чапель і просто чапель і качок.

Відносини з людьми. Eudocimus ruber або Scarlet ibis і Cocrico або Ortalis ruficauda (брудно-руда вентильована чачалака – rufous-vented chachalaca) – це національні птахи Тринідаду і Тобаго.

Обидві птиці розміщені на гербі Тринідаду і Тобаго. Чачалаку можна знайти тільки в Тобаго. Червоного ібіса більше пов’язують з Тринідадом, але у Тобаго знайдено записи про червоних ібісів, які збирали протягом останніх п’ятнадцяти років.

Важливим середовищем існування червоних ібісів є святилище дикої природи – болото Кароні в Тринідаді. З 1953 року 199 гектарів цих водно-болотяних угідь спеціально призначені для забезпечення середовища проживання в першу чергу червоних ібісів.

Червоного ібіса в якості літературного символу згадує американський письменник Джеймс Херст в популярній розповіді «The Scarlet Ibis» (1960).

Останнім часом розповідь Маргарет Етвуд «Червоний ібіс» включено в яйце Синьої Бороди (1983). Назва також відноситься і до книги віршів американської поетеси Сьюзен Хан.

Міжнародний союз охорони природи класифікує червоного ібіса як вид з мінімальним ризиком вимирання з Червоного списку МСОП, але вид знаходиться під охороною у всьому світі.

Хоча кілька місцевих популяцій ще в стані занепаду, глобальні підсумки залишаються відносно великими, і нинішні темпи втрат не вважаються загрозою для виживання виду. Тим не менш, недавні встановлені втрати популяції у Французькій Гвіані і Флориді Еверглейдс (Pa-hay-okee) були проблематичними. В Бразилії червоного ібіса було включено до національного списку зникаючих видів птахів.

Залишити відповідь